Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De overga seg uten kamp

- De bare dukket opp og overga seg, forteller de to soldatene Eric Owens (21) og Brian Gunke (20). De fikk 37 irakere rett i fanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAFWAN (Dagbladet): - De kom kjørende i bil, seks offiserer og 31 menige. De holdt hendene over hodet og viftet med et hvitt flagg, forteller de to soldatene.

I sin første krig opplevde de to, som hører til militærpolitiet i USA, å ta sine første krigsfanger i går morges.

- De var vel forberedt, for de hadde med sine egne laken og sin egen mat, sier Owens.

- Det så ut som de hadde bestemt seg for å overgi seg. De kom kjørende til oss. Men de bar våpnene feil, ler Gunke.

De to MP-ene står og vokter ei bru på en motorvei. Bak dem velter djupsvart røyk fram. De to hevder det er irakisk etterretning som har åpnet noen oljeventiler og tent på.

Brønner i brann

Lenger borte på jordet stiger enda mer svart røyk opp fra virkelige brønner i brann.

Minst sju av dem står i flammer ved Al Ratka nær grensa til Kuwait. Kuwaitiske spesialister og amerikanske soldater prøvde å slokke, men klarte det ikke i går.

Langs motorveien beiter saueflokker. Og veidekket har huller fra granatnedslag sørfra, altså fra USAs artilleri i sør. To høyspentmaster har gått i kne. De tjukke strømkablene ligger over veien, uten at noen ennå har stjålet det verdifulle metallet.

Inngjerdet av piggtråd

Krigsfangene så vi før vi traff de som tok dem til fange. De satt inngjerdet i en ring av piggtråd på et jorde ved et stort veikryss, der britisk militærpoliti voktet dem. Vi kunne ikke få snakke med fangene, i tråd med de internasjonale reglene om krigsfanger.

- De har fått varm kaffe og noe mat. I kveld får de ulltepper. Vi gjør så godt vi kan for dem. Men det tar tid å sette opp leirer for krigsfanger, sier korporal Mark Field i det britiske militærpolitiet.

Området i Irak langs grensa mot Kuwait var i går for det meste fredelig, men spent, bortsett fra i havnebyen Umm Qasr. Til tross for at USA i to døgn har hevdet å ha inntatt byen fullstendig, pågikk det i går fremdeles kamper. To utenlandske journalister ble angivelig drept i byen i går.

Okkupasjonsmakten strever ennå med å få et skikkelig fotfeste og etablere ro og orden i det området hvor all motstand er nedkjempet.

I det usikre landskapet i det «frigjorte» Irak la vi oss i går kveld til å sove ved krigsfangene på jordet utenfor byen Safwan.

Der er det i alle fall vakthold natta gjennom.

TOK 37 FANGER: I sin første krig opplevde Eric Owens (21) og Brian Gunke (20), som hører til militærpolitiet i USA, å ta sine første krigsfanger i går morges.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media