Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De overlevde snøhelvete: - Det var som en bombe, som å bli truffet av en vegg

Giorgia Galassi føler hun fikk en ny sjanse i livet etter å ha overlevd snøskredet i Italia. 

OVERLEVDE: Giorgia Galassi og Vincenzo Forti overlevde snøskredet som så langt har kostet 29 mennesker livet. Foto: BBC
OVERLEVDE: Giorgia Galassi og Vincenzo Forti overlevde snøskredet som så langt har kostet 29 mennesker livet. Foto: BBC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 29 personer er bekreftet omkommet etter snøskredet som rammet et skihotell i Abruzzo-regionen i Italia forrige uke.

Skredet kom kort tid etter tre jordskjelv i regionen. 120 000 tonn snø dundret nedover fjellsiden med en fart på 100 kilometer i timen og knuste et skihotellet på et øyeblikk.

Én av de overlevende beskriver i intervju med BBC følelsen av å være fanget under enorme snømengder, der det eneste man kan gjøre er å vente og håpe at man snart blir reddet.

- Som en engel

Giorgia Galassi sier hun føler seg som født på ny etter hun ble hentet ut av snøen.

- Da vi hørte en redningsarbeider rope var det som en engel snakket til oss, som en stemme fra oven, bokstavelig talt. I etter tid føler jeg meg født på ny. Jeg føler at jeg har kommet til verden for andre gang, og denne gangen var det ikke min mor som fikk meg hit, men det var gud, sier hun.

Snøskredet på Gran Sasso-fjellet ble utløst av det kraftige jordskjelvet som i går rammet Abruzzo-regionen. En av bygningene tilhørende hotellet Rigopiano er blitt flyttet ti meter. 29 personer var inne på hotellet da snøskredet gikk. Sju av disse var ansatte.

- En bombe

Galassi satt på en sofa da snøen plutselig knuste veggene i hotellet og begravet henne. Sofaen veltet over henne og reddet kanskje livet hennes. Med sofaen som dekke fra snøen fikk hun luft og tilgang på vann.

- Det var som en bombe. Jeg kjente glass eksplodere overalt rundt meg, og det var som å bli truffet av en vegg, forteller hun om sekundet da snøen brøytet seg gjennom menneskene inne på hotellet.

Kort tid etter var hun og kameraten Vincenzo begravet. De visste ikke om andre hadde overlevd, de visste ikke om de selv kom til å overleve. Alt de kunne gjøre, forteller Giorgia Galassi, var å vente.

- Jeg så på Vicenzo og det første han sa var «du må holde seg rolig, vi må bare vente nå». Jeg tok på ham for å se om vi var okay, og ja, vi hadde vært heldige. Vi var i live.

Hørte andre levende

Den aktuelle regionen er hardt rammet av jordskjelv det siste året. I august døde nesten 300 mennesker i et stort skjelv, og et større et inntraff også i oktober.

Galassi sier det var oppmuntrende å høre flere stemmer fra snødypet. Å vite at andre hadde overlevd løftet moralen mens hun lå og ventet på å bli reddet.

- Da vi hørte andre stemmer fra snøen var vi veldig glad. Vi var ikke alene! Det betydde jo at det var andre folk i nærheten, og at vi ikke var de eneste som hadde overlevd snøskredet.

De siste timene

Begravet i snø kunne hun høre redningsmannskapene jobbe seg nærmere. Hun visste ikke hvor nærme de var eller hvor lang tid det ville ta før de fant henne. Etterhvert var det ikke mer is hun kunne få vann fra, og Galassi begynte å få angstanfall nede i snødypet.

- De siste timene var de verste. Da kunne vi høre redningsfolkene, og vi visste at de var like ved oss, men vi var helt uten krefter. På dette tidspunktet var vi gått tom for is, så vi hadde ikke mer vann. Det var ikke før redningsarbeiderne klarte å gi oss en flaske vann gjennom en sprekke at jeg roet meg ned, sier hun.

Galassi forteller videre at hun ikke bare har fått et ny-religiøst syn på liv, men også har bedre kontroll over nervene etter hun kom ut fra snøen.

- Jeg var en veldig engstelig person, men der nede i snøen innså jeg at jeg tåler mye mer enn jeg tror.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling