De overlevende får krisepsykriatisk hjelp

Holder sammen på intensiven på Hammerfest sykehus.

HOLDER SAMMEN: Tre ungdommer fra Hammerfest omkom på fjellet ved Billefjord i Porsanger. Her fra pressekonferanse i Hammerfest. Foto: Dagbladet.
HOLDER SAMMEN: Tre ungdommer fra Hammerfest omkom på fjellet ved Billefjord i Porsanger. Her fra pressekonferanse i Hammerfest. Foto: Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Vestfinnmark holdt fredag ettermiddag en pressekonferanse i Hammerfest etter den tragiske ulykken hvor Stian Johansen (18), Mats Larsen (18) og Andreas Jensen Hermo (18) omkom.

Alle de seks som overlevde fjellturen er i god fysisk form.

Krisehjelp - De fire som var sterkt nedkjølt er til medisinsk observasjon på sykehuset, og de to andre er der for at alle skal være sammen. Nå får de psykologisk krisehjelp og vi har tilbydd dem å være på sykehuset så lenge de har behov for det, sier kommunikasjonsrådgiver i Helse Finnmark, Jon Are Nilsen til Dagbladet.

Politimester fra Vestfinnmark politidistrikt Torbjørn Aas, ga skryt til måten ungdommene som var på fjellet hadde taklet situasjonen når den først hadde inntruffet.

- De har vist klok og god oppførsel på fjellet og dermed har vi 6 overlevde, sa politimesteren på pressekonferansen.

Han sa at det var viktig for politiet å ta godt vare på hjelpemannskapet som har deltatt i leteaksjonene.

- Vi ville ikke ha flere leteaksjoner. Den store begrensninga har vært været. Vi måtte returnere helikoptret da det blåste for mye. Det har vært en betydelig innsats av letemannskapet, sa Torbjørn Aas.

Sammen på Bootleg Ungdommene har vært samlet på ungdomshuset Bootleg i Hammerfest siden torsdag. Der har fagpersonell fra Hammerfest kommune vært sammen med kammerater, familie og venner av de som har var med på scooterturen.

- Vi har snakket sammen, spilt musikk og etter hvert hatt en minnestund, sa Jon Atle Birkeland som leder kriseteamet. Rundt 100 ungdommer har vært samlet, og de har også merket trykket fra media.

Skjermer vennene - Flere fra media har ønsket å komme inn på Bootlegg for å snakke med ungdommen. De har vært samlet der i et døgn og har vært usikker på hva som har skjedd med vennene deres. De har selv bedt om å få være i fred og vi har prøvd å skjerme dem så godt vi har kunnet, sa Jon Atle Birkeland.

Nå mener han det er viktig at venner og pårørende må få seg litt hvile.

- Jeg tror at veldig mange av dem har behov for å komme seg hjem og få litt blund på øya, det har vært veldig vanskelig for dem, sa Jon Atle Birkeland.

Denne uken har det vært vinterferie, men mandag vil det bli holdt en minnestund på Hammerfest Videregående skole hvor noen av de omkommende var elever.