Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De overlevende fra kinomassakren i Colorado saksøker kinoen

Skytepisoden som kostet 13 mennesker livet og skadet 58 personer kunne vært unngått, mener de overlevende.

DREPTE 13 PERSONER: James Eagan Holmes (24) drepte 13 personer og skadet 58 under kinomassakren i Colorado i juli i år. Her er han i retten sammen med sin forsvarer, Tamara Brady. Foto: RJ Sangosti / Reuters
DREPTE 13 PERSONER: James Eagan Holmes (24) drepte 13 personer og skadet 58 under kinomassakren i Colorado i juli i år. Her er han i retten sammen med sin forsvarer, Tamara Brady. Foto: RJ Sangosti / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Kledd ut som en figur fra Batman-filmene trengte Holmes seg 20. juli inn på en premierevisning av «The Dark Knight Rises» og skjøt vilt rundt seg med flere våpen.   

Nå kommer de første søksmålene etter kinomassakren i Colorado. Tre av kinogjengerne, som ble skadet da James Holmes startet å skyte rundt seg i salen, saksøkte tirsdag Cinemark USA for dårlig sikkerhetsopplegg den fatale dagen, opplyser deres advokater ifølge Reuters i dag.

13 ble drept Grusomme scener utspilte seg i dagene og ukene etter kinomassakren, hvor 13 mennesker måtte bøte med livet og 58 personer ble skadet.

Ni dager etter skyteepisoden krevde massakren sitt 13. offer. Småbarnsmoren Ashley Moser overlevde tragedien til tross for at hun ble skutt en gang i nakken og en gang i buken. Men kvinnen var åtte uker på vei da hun ble skutt, og familien mistet det ufødte barnet som følge av skadene hennes.

Familiens seks år gamle datter, Veronica Moser-Sullivan, mistet også livet under massakren. Hun var «Jokerens» yngste offer.

Kunne vært unngått «Lett tilgjengelig sikkerhetsprosedyrer, utstyr og personell ville mest sannsynlig ha hindret eller avskrekket våpenmannen fra å fullføre sitt planlagte angrep», skriver advokatfirmaet til de tre saksøkerne i en pressemelding.

Det er ofrene Joshua Nowlan, Denise Traynom og Brandon Axelrod som står bak søksmålet. De mener kinoen var klar over at det har foregått kriminelle aktiviteter inne på- og rundt kinoens område. De viser blant annet til et overgrep, et ran og en tidligere skyteepisode med gjengmedlemmer.

KINOMASSAKRE: Det var i dette bygget i byen Aurora i staten Colorado at James Holmes startet å skyte rundt seg 20 juli i år. Kinoanlegget eies av Cinemark USA. Foto: Courtesy Bing Maps / Reuters
KINOMASSAKRE: Det var i dette bygget i byen Aurora i staten Colorado at James Holmes startet å skyte rundt seg 20 juli i år. Kinoanlegget eies av Cinemark USA. Foto: Courtesy Bing Maps / Reuters Vis mer

«Til tross for at kinoen skulle vise en midnattspremiere og man ventet at et stort antall mennesker skulle møte opp, var det ikke sikkerhetspersonell til stede for visningen», står det oppført i søksmålet. 

Husker ikke James Holmes (24), som stod bak skytingen, skal ha kjøpt en kinobillett, forlatt kinosalen gjennom en av utgangsdørene, og latt døra stått åpen på vei ut. Han kom tilbake igjen tungt bevæpnet og i ført verneutstyr.  

Selv hevder han at han ikke husker noe av massakren under Batman-premieren i Aurora.

KINOMASSAKRE: En kvinne minnes ofrene ved et minneskmerke som er bygget rett over gata fra der skyteepisoden fant sted. Foto: Joshua Lott/ Getty Images/AFP
KINOMASSAKRE: En kvinne minnes ofrene ved et minneskmerke som er bygget rett over gata fra der skyteepisoden fant sted. Foto: Joshua Lott/ Getty Images/AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media