- De overlevende går rundt som zombier. Det er som i en film

Øyenvitner beskriver fryktelige forhold etter supertyfonen på Filippinene. Over 10 000 er fryktet omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 10 000 fryktes døde etter at «Haiyan», en av de kraftigste tyfonene menneskeheten har sett, hamret Filippinene og visket hele landsbyer fra kartet. Ødeleggelsene på den lille øynasjonen er enorme.

- Stormen ødela 70 til 80 prosent av områdene den traff i Leyte-provinsen, sier politiinspektør Elmer Soria til Reuters.

De fleste dødsfallene kom som følge av en flere meter høy, tsunamiaktig stormflo, ifølge lokale myndigheter. Drevet av et intenst lavtrykk og pålandsvind på over 300 kilometer i timen, ble store vannmengder ispedd vrakgods dyttet inn over bebyggelsen.

Den humanitære situasjonen er kritisk. Ifølge FN er over 330 000 mennesker fortrengt fra sine hjem, og rundt 4,3 millioner filippinere er påvirket i en eller annen form.

Øyenvitner beskriver svært vanskelige og alvorlige forhold hvor de rammede mangler grunnleggende ting som mat, rent drikkevann, husly og elektrisitet.

KNUST: Uværet har tatt tusenvis av liv og ført til enorme materielle skader. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco/NTB Scanpix
KNUST: Uværet har tatt tusenvis av liv og ført til enorme materielle skader. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco/NTB Scanpix Vis mer

- Folk går rundt som zombier på jakt etter mat. Det er som i en film, sier legestudent Jenny Chu ifølge nyhetsbyrået.

Nordmannen Erlend Johannesen, president i organisasjonen Streetlight Norge som driver et barnehjem på Filippinene, sier det er et stort behov for hjelp. Johannesen, som på stedet med kone og barn, sier «huset, barnehjemmet [og] alt er ødelagt».

- Det er døde folk overalt. Gatene er utrygge og folk slåss med hverandre over boksmat og vann. Vi så flombølgende komme hamrende inn rett under oss. Det er et under at vi klarte å holde oss fast, skriver Johannesen på Facebook.

Ifølge Utenriksdepartementet befinner det seg flere hundre nordmenn i de stormrammede områdene. På grunn av sviktende telefonnett og dårlig nettilgang er det mange som fortsatt ikke er gjort rede for. UD sier arbeidet er vanskelig.

- Ambassaden jobber for fullt med å sjekke alle bekymringsmeldingene. Men det kan ta tid fordi deler av telefonnettet ligger nede, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NTB.

UTSLETTET: Hele landsbyer er ødelagt av stormflo og kraftige vinder. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco/NTB Scanpix
UTSLETTET: Hele landsbyer er ødelagt av stormflo og kraftige vinder. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco/NTB Scanpix Vis mer

Røde Kors sier at det kan ta flere dager før de mest trengende får nødhjelp.

- Røde Kors på Filippinene jobber nå på spreng. Veiene inn til mange av områdene som er rammet er blokkert av trær, strømledninger som har falt ned og ødeleggelser på selve veien. Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme fram til de som trenger det aller mest, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raulstøl i en uttalelse på organisasjonens hjemmesider.

Haiyan har allerede steget opp til å bli den åttende dødeligste tyfonen i Filippinenes historie. Selskapet Bloomberg estimerer at de økonomiske skadene beløper seg til minst 14 milliarder dollar, melder meteorolog Jeff Masters på nettstedet Wunderground.com.

Norge vil bidra med 20 millioner kroner i umiddelbar humanitær bistand til Filippinene, opplyser utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

ENORM: Tyfonen ligger an til å være den kraftigste tropiske syklonen som har fått landkjenning i moderne tid. Foto: REUTERS/NOAA/Handout via Reuters/NTB Scanpix
ENORM: Tyfonen ligger an til å være den kraftigste tropiske syklonen som har fått landkjenning i moderne tid. Foto: REUTERS/NOAA/Handout via Reuters/NTB Scanpix Vis mer