PÅ HALV STANG: Det ble flagget på halv stang i Meymaneh-leiren i går, etter at fire norske soldater ble drept. Foto: Stephen Olsen / Forsvaret / SCANPIX
PÅ HALV STANG: Det ble flagget på halv stang i Meymaneh-leiren i går, etter at fire norske soldater ble drept. Foto: Stephen Olsen / Forsvaret / SCANPIXVis mer

De pårørende er varslet

Alle de fire Afghanistan-drepte norske soldatene er menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Samtlige pårørende til de fire norske soldatene som ble drept av en veibombe i Afghanistan i går, er blitt varslet om tragedien

- Det var fire menn som ble drept av en veibombe i Faryab-provinsen. Status nå mandag morgen er at de pårørende til alle fire er varslet. Det innebærer at Forsvaret om relativt kort tid også kan gå ut med flere opplysninger, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til NTB.

Dagbladet får opplyst at angrepet skjedde rundt klokka 17.20 afghansk tid (14.50 norsk tid).

Alle fire tilhørte ifølge VG Kystjegerkommandoen. De norske soldatene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de har jobbet med i hele vår.

Én bil rammet Soldatene satt i samme kjøretøy, et IVECO pansret personellkjøretøy, som kjørte i en kolonne. Det var bare bilen de fire drepte satt i som ble truffet av bomben, ifølge Forsvaret.

TENTE LYS: Medsoldater tente lys for de døde i Meymaneh i går kveld. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / SCANPIX
TENTE LYS: Medsoldater tente lys for de døde i Meymaneh i går kveld. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / SCANPIX Vis mer

De fire norske soldatene som ble drept i Afghanistan søndag, er blitt hentet tilbake til den norske leiren med helikopter.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK) opplyser at de andre soldatene som var involvert i hendelsen og kollegene på basen i Meymaneh nå får støtte fra flere hold.

- Personell som kommer tilbake til basen får en grundig debrief der man går gjennom det som har skjedd, sa Eide til Dagbladet i går kveld.

- Det viktigste like etter hendelsen er kanskje kameratstøtten, det å ha kolleger og andre i nærheten som har vært oppi lignende situasjoner. I tillegg har vi et apparat i leiren med sjefer, prest og leger som bidrar.Ved slike store hendelser reiser i tillegg et stressmestringsteam med spesialister fra Norge for å bistå. Soldatene vil få bistand både gruppevis og personlig.

Ifølge det offisielle nettstedet til Taliban, skal angrepet ha skjedd i Almar-distriktet, helt vest i Faryab-provinsen. Mye tyder på at dette kan ha vært en del av en hevnoffensiv fra Taliban.

- Det er ikke uvanlig at Taliban tar på seg ansvaret etter slike angrep, men informasjonen fra nettstedene kan være svært overdrevet eller på annen måte lite troverdig, understreker Eide ved FOHK overfor Dagbladet.

Kondolerer De siste alvorlige hendelsene med norske soldater har skjedd i Ghowrmach-distriktet sør-vest for Meymaneh, der Claes Joachim Olsson ble drept 25. januar i år.

Drøye tre måneder seinere, 2. mai, ble til sammen ni norske soldater ble skadd i kamp mot en overtallig Taliban-styrke i bakhold.

- Det er med dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at vi har mistet fire soldater i tjeneste i Afghanistan. Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de pårørende, som i dag har lidt et uerstattelig tap. Mine tanker går også til de dreptes kolleger og kamerater, sa statsminister Jens Stoltenberg til NTB i går.

- Det er med dyp sorg vi i dag har mistet fire av våre beste soldater. Våre tanker går til de pårørende og medsoldater. I dag ble Norge rammet hardt. Tapet gjør dypt inntrykk på oss alle. Dette er tungt, og det minner oss om risikoen vi står i, sa forsvarsminister Grete Faremo på en pressekonferanse i går kveld.