- De pårørende føler seg tomme, og har ingenting å gi

Kinsarvik hyllet helikopterofrene med «Eg ser», lys og røde roser i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSARVIK (Dagbladet): - Hvordan de pårørende har det nå tror jeg ikke det går an å beskrive, sier ordfører Solfrid Borge i Ullensvang kommune til Dagbladet, etter den sterke seremonien som i går kveld fant sted i Kinsarvik kirke.

Med Eidfjorden i bakgrunnen samlet pårørende, venner og innbyggere seg i den praktfulle kirka for å hedre Kjetil Bu (27), Karianne Ringkjøb Dahl (29), Andreas Søvik Fossmark (24), Siv Holtan (18) og Tore Bendigtsen Ystanes (39).

Sistnevnte var helikopterpilot, og skulle frakte de fire første til hyttetomta ved Dalamot, der familiens hyttedrøm var under bygging. Far og mor Bu, samt deres tre andre barn, var allerede framme - og ble vitner til den grusomme ulykka, der helikopteret tok fyr da det landet i bakken.

Eidsvåg Kirka var fyllt av vakkert pianospill. Bjørn Eidsvågs «Eg ser» og tradisjonslåta «Gi meg handa di» ble framført i den stappfulle kirka, der folk i alle aldre var møtt fram - noen rett fra jobb, noen pyntet i mørke klær.

FEM LYS: Kirka er pyntet og det er satt opp lys og blomster til ære for de fem omkomne. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
FEM LYS: Kirka er pyntet og det er satt opp lys og blomster til ære for de fem omkomne. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

Ordfører Borge, Airlift-direktør Johnny Skoglund og sogneprest Bjørn Tore Sæle talte i kirka. Borge leste opp navnene til de omkomne ett og ett, og det ble tent lys til minne om hver og en.

Borge, rådmann Tone Tveito Eidnes og assisterende rådmann Sveinung Dukstad møtte de avdødes venner og pårørende utenfor kirka før minnestunden, og tok dem varmt i hånda. Totalt møtte omkring 150 mennesker fram.

Samtlige familier  - De pårørende er i stor sorg. De føler seg tomme, har ingenting å gi, sier en preget Solfrid Borge til Dagbladet utenfor kirka.

Hun har sammen med sogneprest Sæle jobbet døgnet rundt for de pårørende, pressen og mediene de siste tre dagene. Det har vært en krevende periode. I går kveld var representanter fra samtlige berørte familier til stede i kirka.

FLAGGER PÅ HALV STANG: Den lille bygda Kinsarvik er i sorg etter helikopterulykken som skal ha krevd fem menneskeliv mandag ettermiddag. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
FLAGGER PÅ HALV STANG: Den lille bygda Kinsarvik er i sorg etter helikopterulykken som skal ha krevd fem menneskeliv mandag ettermiddag. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det har vært en god stund, erklærte Bjørn Tore Sæle etter minnestunden.

Også helikopterdirektør Skoglund var sterkt preget, da han tok seg tid til et møte Dagbladet og NTB etter seremonien.
Lys og roser - Det var en gripende seremoni. I min tale forsøkte jeg å formidle at vi alle er preget av sorg, og at vi er sammen om å finne veien ut av dette. Vi sitter med mange spørsmål om hvorfor og hvordan, erklærte Skoglund.

Kinsarvik kirke er Hardangers eldste, og var pyntet for dagen. Kirka har fått nye benker, dekket med røde puter - mens de gamle dommedagsmaleriene pryder hver sin vegg. Kirka ble på 1200-tallet prydet med kalkmalerier både i skip og kor.

Foran alteret, gjennom en hvelving inne i kirka, sto et bord med fem lys og fem roser - et minne om hvert av ofrene, som i vitners påsyn styrtet i døden mandag kveld.
 

PREGET: Ordfører Solfrid Borge har hatt ansvaret for kommunens oppfølging etter ulykka. Foto: Paul S. Amundsen/Dagbladet
PREGET: Ordfører Solfrid Borge har hatt ansvaret for kommunens oppfølging etter ulykka. Foto: Paul S. Amundsen/Dagbladet Vis mer
VEGGMALERIER: Kinsarvik kirke er Hardangers eldste. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
VEGGMALERIER: Kinsarvik kirke er Hardangers eldste. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer