De pårørende så skjebnefilmen sammen

Er samlet i sorgen på Gardermoen.

SAMLET I SORGEN: De pårørende er samlet på Gardermoen militære flystasjon for å snakke om den tragiske flystyrten i Sverige. Her er oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35). Foto: Forsvaret/Thorbjørn Kjosvold
SAMLET I SORGEN: De pårørende er samlet på Gardermoen militære flystasjon for å snakke om den tragiske flystyrten i Sverige. Her er oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35). Foto: Forsvaret/Thorbjørn KjosvoldVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN/KEBNEKAISE/OSLO(Dagbladet): Rundt 40 pårørende er samlet ved pårørendesenteret på den militære flystasjonen på Gardemoen, hvor Hercules-flyene har base. Presse- og informasjonsoffiser Brynjar Stordal sier til Dagbladet at de pårørende ble informert om den dystre situasjonen i dag tidlig klokka 8. 

- På dagens første møte fikk de se filmen tatt av området. Det var første gangen at det har vært sikt ut fra skydekket, og at vi kunne se noe som helst. 

Generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad, mener det er en tung dag for Forsvaret, men spesielt de pårørende.

- Dette er en katastrofe for venner og familie, sier Hannestad.

Fikk se søsterflyet Stordal mener filmen viser et tydelig bildet av havariet, og at det er ingen tvil om at det har vært et «kraftig sammenstøt». 

HER STYRTET DET: Det var i dette området Hercules-flyet styrtet på torsdag. Foto: Forsvaret
HER STYRTET DET: Det var i dette området Hercules-flyet styrtet på torsdag. Foto: Forsvaret Vis mer

- Ut ifra filmen så det ikke ut til at det har vært noen nødlanding der. De pårørende tok visningen veldig forskjellig. Dette er tøft. De har levd i en uvisshet i svært mange timer. Med filmen fikk de et klart bilde av hva som har skjedd.

I ettermiddag fikk de pårørende også tilbud om en omvisning inne i et av Hercules-flyene som står på Gardemoen. 

- HAR LEVD I UVISSHET: Presse og informasjonsoffiser Brynjar Stordal forteller at de pårørende tok skjebnefilmen ulikt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- HAR LEVD I UVISSHET: Presse og informasjonsoffiser Brynjar Stordal forteller at de pårørende tok skjebnefilmen ulikt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

-De fikk tilbud om dette for at de skulle få en referanse til flyet, og se hvor stort det er. Vi ville at de fysisk skulle se hvor nødpeileren og cockpiten er, slik at de kunne få et tydligere bilde. Det ga et sterkt inntrykk. 

Trent personell En kollega av de fem savnede viste de rårørende rundt. I tillegg var andre flygere og besetningsmedlemmer med. 

- Pårørende finner en trøst i å være og snakke sammen, sier Stordal. 

To psykologer, fem pårørendekontakter og to prester tar nå hånd om de pårørende. Pårørendekontaktene er personer ansatt i andre stillinger i Forsvaret. Disse har frivillig tatt kurs for å kunne håndtere slike situasjoner. 

- De pårørende har også et tilbud om å være i kapellet, og flere er nå der.

VRAKDELER: Her leter soldater etter de fem savnede offiserene på Kebnekaise. Foto: Forsvaret
VRAKDELER: Her leter soldater etter de fem savnede offiserene på Kebnekaise. Foto: Forsvaret Vis mer

Mange overnattet også på senteret.