SITTER FAST: Mattilsynet har funnet flere regelbrudd i tilsynssakene de oppretter i pelsdyrnæringen. Bildet viser en mink som har satt seg fast i et rør. Foto: Mattilsynet
SITTER FAST: Mattilsynet har funnet flere regelbrudd i tilsynssakene de oppretter i pelsdyrnæringen. Bildet viser en mink som har satt seg fast i et rør. Foto: MattilsynetVis mer

Pelsdyrnæringen

- De påstår at pelsdyroppdretten ikke har større problemer enn andre. Det er blank løgn

– Vanskelig å sikre god dyrevelferd hos oppdrettere, sier Mattilsynet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet finner regelbrudd i nesten halvparten av tilsynssakene de oppretter i pelsdyrnæringen. De mener det er vanskelig å sikre god dyrevelferd hos oppdretterne.

– Minkburene er for små for å gi dyrene et interessant miljø og utvikle naturlig atferd, sier seksjonsleder for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, til NRK.

Nylig fikk en oppdretter i Rogaland en bot på 30.000 kroner etter at flere minker hadde så store sårskader at de ble avlivet på stedet.

– Trist

Knævelsrud reagerer på at de fortsatt finner gårder med alvorlig skadde dyr.

– Når det har vært mye oppmerksomhet rundt sårskader hos minkdyr, så er det trist at man fortsatt finner såpass alvorlige saker, sier Knævelsrud.

Kommunikasjonssjef i Pelsdyralslaget, Guri Wormdahl, hevder på sin side at det ikke er flere regelbrudd i pelsdyrnæringen enn i andre dyrehold.

– De fleste av påtalene til Mattilsynet handler om tekniske mangler. Det går ikke på ting som bryter med den standarden norske pelsdyrbønder skal ha for å sikre god dyrevelferd, mener hun.

Reagerer kraftig

Miljøpartiet De Grønne reagerer kraftig på Wormdahls uttalelse.

– Pelsdyralslaget påstår at pelsdyroppdrett ikke har større problemer enn andre landbruksnæringer. Det er blank løgn. Dette er dyr som har komplekse behov og høyt aktivitetsnivå som holdes i små, trange bur. Mattilsynets funn taler for seg selv, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson for MDG, i en kommentar til NTB.

Hun krever at regjeringen må få slutt på dette dyreholdet og legge ned pelsindustrien.

– Det er helt uaktuelt å fortsette et dyrehold i Norge som fører til så mye sår, skader, frustrasjon og apati hos dyr, sier hun.

Oppgitt

Også Venstre reagerer på opplysningene. Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn konstaterer at det dessverre ikke er noe nytt med skadde dyr i pelsnæringen.

– Det er nok et resultat av at rev og mink aldri vil få et godt liv i bur. Behovene deres blir ikke tilfredsstilt i dagens pelsdyrhold, slik dyrevelferdsloven krever, slår han fast.

Også veterinær Siri Martinsen i NOAH er oppgitt over Mattilsynets rapport.

– Dette har vært en tragisk «farse» hvor man år etter år presenterer dyr som lider langt over de grensene som loven setter. Selve burholdet er i realiteten et lovbrudd – slik også Veterinærforeningen har påpekt i sin høring, sier Martinsen.

Stortingsmelding

I høst kan framtiden for norsk pelsdyrnæring bli avgjort.

Da kommer stortingsmeldingen fra Landbruksdepartementet som avgjør om pelsdyroppdrett skal forbys eller om departementet vil gå inn for en bærekraftig utvikling av næringen.

I den forbindelse har NOAH samlet inn 130.000 underskrifter mot pelsdyroppdrett som de ønsker å overlevere til landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) før regjeringen kommer med sin anbefaling til Stortinget.

(NTB)