De pedofiles utspekulerte taktikk

De oppsøker fattige barn, ensomme barn, barn som trenger voksne. Så hjelper de - og misbruker - samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn uten nettverk kan lett bli offer for pedofiles nettverk. Utgir man seg for hjelpearbeider, får man også tilgang til barn uten nettverk. Som gårsdagens «Brennpunkt»-dokumentar viste: Hjelper man, kan man også misbruke. Det bekrefter eksperter.

Nettverk uten grenser

Ann-Kristin Olsen er tidligere leder for Interpols gruppe for bekjempelse av kriminalitet mot barn, og har også ledet Europarådets ekspertgruppe mot overgrep mot barn. Etter å ha sett «Brennpunkt»-programmet kjenner hun svært godt igjen de metoder som er brukt.

- De pedofile gjør alt for ikke å bli tatt. De opptrer på tvers av landegrenser, på tvers av språk, på tvers av formaliteter, på tvers av sosiale grenser. De har et nettverk seg imellom, og de får god hjelp av teknologien i å kunne skjule dette, sier Olsen.

- Når pedofile reiser til utlandet, gjør de det fordi det gjør det vanskeligere for politiet å finne dem. Det er også forskjell på de forskjellige lands lover, og politiets prioriteringer er ikke nødvendigvis de samme over grensene, oppsummerer hun.

Nettopp dette gjør det også vanskelig for politiet å etterforske saker som disse. Også det vet de pedofile.

- De fleste går fri. Det er bare unntaksvis at pedofile blir tatt. Det vet de. Kynismen i denne gruppa er enorm. De skyr ingen midler. Det viste dokumentaren meget godt, sier Olsen.

Har grundige rutiner

Redd Barna er oppmerksom på problemet, og har grundige rutiner for å hindre at ansatte arbeidere misbruker sine posisjoner. De sender hjelpearbeidere i flokk, og er nøye med å sette sammen grupper slik at de består av begge kjønn. Organisasjonen har også etablert underorganisasjoner for å hjelpe misbrukte barn. Likevel har også Redd Barna-arbeidere misbrukt barn.

- Vi kjenner til en sak i Vest-Afrika der tre ansatte i britiske Redd Barna forbrøt seg. De ble avskjediget. Vi krever vandelsattest for våre ansatte, vi tillater ikke at noen kjøper sex, heller ikke av voksne, og vi sender ikke enkeltmennesker ut i verden, sier generalsekretær Gro Brækken.

- Problemet kommer når de, som vi så i programmet, oppretter sine egne organisasjoner.

Det samme mener Ann-Kristin Olsen: - Støtter man de store og anerkjente organisasjonene, kan man være sikker på at man ikke støtter misbruk. Det er den beste garantien man har, sier hun.

b> IKKE OVERRASKET: Ann-Kristin Olsen har i mange år arbeidet mot misbruk av barn. Hun kjenner til metodene vist i gårsdagens «Brennpunkt»-program. - Kynismen er enorm, sier hun.