De pisker folk som ikke kommer til fredagsbønnen

Nå kjemper de islamistiske opprørerne om makten i Somalias hovedstad.

KAMPER I HOVEDSTADEN: Militante islamistiske opprørere i hovedstaden Mogadishu søndag, bare få kilometer fra presidentpalasset. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/SCANPIX
KAMPER I HOVEDSTADEN: Militante islamistiske opprørere i hovedstaden Mogadishu søndag, bare få kilometer fra presidentpalasset. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I Somalia, et land som har vært uten formell regjeringsmakt siden 1991, kjemper militante islamister mot islamiste islamister og militante islamister kjemper mot regjeringsvennlige styrker.

I tillegg kommer det meldinger om at etiopiske styrker er tilbake i Somalia, etter at de trakk seg ut i januar i år.

Skulle opprørerne, som fra før av kontrollerer store deler av Sør-Somalia, få overtaket på landets skjøre overgangsregjering vil det krigsherjede landet på Afrikas Horn falle i hendene på militante med bånd til al-Qaida.

Søndag tok den beryktede al-Shabab-militsen den strategisk viktige byen Jowhar, 90 mil nord for hovedstaden.

Kampene har spredd seg
- Maskerte islamister er i gatene. De snakker ikke med noen, forteller en av innbyggerne i Jowhar, Fatima Hussein, til nyhetsbyrået Reuters.

I 2005 ble denne byen valgt som midlertidig hovedsete for overgangsregjeringen, og det er her president Ahmed Sharif bor. Og nå som Somalias nedbørssesong har startet, ligger Jowhar på den eneste farbare ruten fra Mogadishu og inn i det sentrale Somalia.

- Det som er spesielt med kampene som pågår nå, er at de har forflyttet seg inn i områder, som tidligere har vært regnet som relativt trygge, sier forsker og Somalia-kjenner ved Institutt for by- og regionsforskning, Stig Jarle Hansen, til Dagbladet.

For under en måned siden var han i områdene det nå kjempes om.

I tillegg til Jowhar, er det også kommet meldinger om at al-Shabab har tatt den strategisk viktige byen Mahaday, hovedstaden i Midtre Shabelle-region. Dersom disse opplysningene stemmer har al-Shabab kontroll over tre av fire distrikter i regionen, som grenser til hovedstaden Mogadishu.

Flere opprørsgrupper
I Mogadishu utkjempes kampene mellom regjeringsvennlige styrker og al-Shabab og den nest største opprørsgruppen, Hizbul Islamia.

I tillegg er om lag 200-250 utenlandske krigere også kommet til hovedstaden for å kjempe på opprørernes side.

Hizbul Islamia er en paraplyorganisasjonen som nylig ble dannet for å bekjempe president Ahmed Sharifs regjering.

30 000: Halima Hassan og hennes tre barn er bare noen av de 30 000 som har flyktet fra de harde kampene i hovedstaden. Dette bildet ble tatt i en flyktningleir på fredag. Foto: AFP PHOTO/ MOHAMED DAHIR/SCANPIX
30 000: Halima Hassan og hennes tre barn er bare noen av de 30 000 som har flyktet fra de harde kampene i hovedstaden. Dette bildet ble tatt i en flyktningleir på fredag. Foto: AFP PHOTO/ MOHAMED DAHIR/SCANPIX Vis mer

- Det er Shabab som sender de sterkeste troppene og ressursene, mens det er Hizbul som greier å samle troppene og koordinere innsatsen i Mogadishu. Det som skjer i Mogadishu nå er skapt av Hizbul og deres leder Hassan Dahir Awey, sier forsker Stig Jarle Hansen.

For tre år siden kjempet president Sharif og Hizbul-leder Hassan Dahir Awey sammen mot den daværende overgangsregjeringen de mente var hånddukker for nabolandet Etiopia. Sommeren 2006 var det Sharif og den mer radikale Awey som med islamistbevegelsen Unionen av islamske domstoler (UIC) overtok makten i Mogadishu.

UIC-styret ble kortvarig og endte med at etiopiske styrker gikk inn i Somalia i slutten av desember samme år.

Pisking og amputasjon
Siden har utbrytergruppen al-Shabab utviklet den mest velorganiserte og slagkraftige militærstyrken i Somalia.

I områdene av Sør-Somalia som de kontrollerer er det innført strenge sharialover, der folk som ikke kommer til fredagsbønnen blir pisket og de som blir tatt for tyveri får kappet av hånden, skriver The Washington Post.

Da Sharif ble valgt til president i januar, var det blant etter press fra al-Shabab at den nye presidenten gikk med på å innføre sharialover.

Det al-Shabab vil er å få styrkene fra Den afrikanske union ut av Somalia. De er heller ikke fornøyd med at regjeringen går på akkord med islamsk lov.

Blant annet gjelder dette i forhold til parlamentet og utdeling av poster, der det er tatt hensyn til klantilhørighet, en praksis som oppfattes som sekulær.

Trenger støttespillere
- Hvor sterkt står president Sharif og hans overgangsregjering?

- Sheikh Sharif er veldig populær i enkelte områder og enkelte bydeler i Mogadishu er fortsatt trygge. Det som vil være avgjørende nå er at han får inn sine støttespillere fra Sentral-Somalia, sier Hansen.

Nærmes som en skjebnens ironi har også radikale sufiinspirerte sunniislamister nå tatt opp våpnene mot al-Shabab.

- Deler av al-Shabab er radikale salafister. De liker ikke sufier, og dette har provosert sufiene, som trolig med etiopisk støtte kjemper på regjeringens side. Men det at disse sunnigruppene er regjeringsvennlige, betyr ikke at de er regjeringsstyrte, understreker Hansen.

SHARIA: Dette bildet viser innføringen av sharialover i praksis. En ung mann blir pisket for å ha voldtatt en kvinne. Piskingen fant sted i utkanten av Mogadishu i mars i år. Foto: REUTERS/Feisal Omar/SCANPIX
SHARIA: Dette bildet viser innføringen av sharialover i praksis. En ung mann blir pisket for å ha voldtatt en kvinne. Piskingen fant sted i utkanten av Mogadishu i mars i år. Foto: REUTERS/Feisal Omar/SCANPIX Vis mer

Han frykter at dagens situasjon vil gå over i en form for varig skyttergravskrig.

- Trekker dette ut i lengre tid, får man ikke etablert lokale institusjoner, og det er nettopp dette lokale trygghetsbehovet al-Shabab har solgt seg inn på.

En storm som bygger seg opp
Like bekymringsverdig er det at kampene ser ut til å spre seg nordover i landet, til Somaliland og Puntland, to regioner med helt eller delvis selvstendighet, som har lykkes med å opprettholde stabilitet og gjennomføre valg.

- Jeg tror det er en storm som bygger seg opp, sier Hansen, og utdyper:

- Jeg tror man i Somalia er nærmere en situasjon der landet faller i hendene på militante islamister enn hva tilfellet er i Pakistan. Pakistan har en veldig sterk hær, en ryggrad av en hær og et sterkt embedsverk.

- Skulle det gå galt i Somalia vil det på kort sikt bety at vi får en frihavn for terrorister. På lang sikt tror jeg det er sterke fragmenterende krefter som gjør at et slikt styre vil bryte sammen.  

Somalia har vært uten formell regjering siden militærdiktatoren Siad Barre ble styrtet i 1991.

LEDER OPPRØRSGRUPPE: Sheikh Hassan Dahir Aweys leder opprørsgruppen Hizbul Islamia. Tidligere kjempet han side om side med president Sheikh Amed Sharif. Foto: REUTERS/Abdiaziz Hassan/SCANPIX
LEDER OPPRØRSGRUPPE: Sheikh Hassan Dahir Aweys leder opprørsgruppen Hizbul Islamia. Tidligere kjempet han side om side med president Sheikh Amed Sharif. Foto: REUTERS/Abdiaziz Hassan/SCANPIX Vis mer