Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De pleide å la de henrettede folka ligge ute i dagesvis

Historier om den beryktede terrorgruppa ISILs herjinger i Syria blir nå fortalt.

BERYKTET GRUPPE:  Dette udaterte bildet skal vise Shakir Waheib (t.v), som skal være en av lederne i gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som synes å bli stadig sterkere i både Syria og Irak. I Syria er det helst i den østlige delen av landet at ISIL har etablert seg. Bildet skal være tatt i den irakiske Anbar-provinsen. Foto: Ap/Scanpix
BERYKTET GRUPPE: Dette udaterte bildet skal vise Shakir Waheib (t.v), som skal være en av lederne i gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som synes å bli stadig sterkere i både Syria og Irak. I Syria er det helst i den østlige delen av landet at ISIL har etablert seg. Bildet skal være tatt i den irakiske Anbar-provinsen. Foto: Ap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryktene om gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og deres brutale framferd har pågått i månedsvis: Massehenrettelser, avkutting av hender for tyveri og drap av meningsmotstandere har blitt gruppas varemerke, ifølge en rekke rapporter de siste månedene.

Tidligere denne måneden gikk også al-Qaida ut mot gruppa, som den terrorsiktede norsk-pakistanske 22-åringen mistenkes å være en del av i perioden han var i Syria.

«Al-Qaida kunngjør at den ikke er knyttet til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), og at man ikke ble informert om at den ble dannet, og heller ikke godtok det», heter det i kunngjøringen. Videre står det at al-Qaida ikke er ansvarlig for gruppens handlinger, verken i Syria eller i Irak.

Var først velkommen Syria er nå et av verdens farligste land å jobbe i, melder Reporters Without Borders. Nesten ingen internasjonale journalister eller fotografer er i landet, og det er derfor vanskelig å få verifisert de mange forferdelige historiene som lekker ut fra det lukkede landet. Så også historiene om ISIL, som også antas å ha en rekke journalister som gisler i det nord-østlige Syria.

SPRER FRYKT:  Dette udaterte bildet viser krigere fra den ekstreme gruppa ISIL, i den syriske byen Raqqa. Det siste året har ISIL tatt stadig flere områder i den østlige delen av Syria. Foto. Ap/Scanpix
SPRER FRYKT: Dette udaterte bildet viser krigere fra den ekstreme gruppa ISIL, i den syriske byen Raqqa. Det siste året har ISIL tatt stadig flere områder i den østlige delen av Syria. Foto. Ap/Scanpix Vis mer

Nå har CNN vært i kontakt med folk i den syriske byen Addana, der ISIL hadde kontroll inntil for en drøy måned siden. ISIL kontrollerte byen i rundt ett år, og var i begynnelsen velkommen inn i den konservative syriske byen.

Men det tok ikke mange måneder før ISIL ble fryktet av befolkningen: Det handlet raskt om at ISILs folk tok i bruk «terror og straff» mot folk som ikke fulgte deres styre til punkt og prikke.

- De pleide å la kroppene til de henrettede folka ligge ute ved sjekkpostene i dagesvis. Likene råtnet. Ingen kunne unngå å se på dem, sier den syriske opprørssoldaten Abu Jafaar til CNN.

Ryktene om ISILs brutale framferd i byer som Addana, Raqqa og Deir ez-Zor har versert i månedsvis. I Addana skal ISIL ha malt en rekke bygninger svarte. Foran disse husene ble folk henrettet, før de ble gravd ned i massegraver, forteller kildene til CNN. Samtidig melder CNN at de fleste innbyggerne i byen er for redde til å snakke åpent om perioden med ISIL.

Krig i krigen Det er snart tre år siden folk gikk ut i gatene og demonstrerte fredelig mot Bashar al-Assad og hans korrupte og diktatoriske regime. Siden den gangen har alt gått fra vondt til verre. Men få har likevel klart å se for seg hvor ekstremt volden har eskalert i Syria. Minst 130.000 mennesker fryktes drept, og nærmere 10 millioner mennesker er på flukt.

Kampen pågår nå også på langt flere fronter enn mellom Assad-regimets hær og Den frie syriske hæren, som var den første organiserte opposisjonshæren. En rekke svært voldelige islamistiske grupper har etablert seg, blant dem ISIL. ISIL vokste ifølge BBC ut fra Den islamske stat i Irak (ISI), som var en militant ekstremistgruppe som også skal ha vært med og etablere al-Nusra-fronten, som også er en ekstrem jihadistgruppe hvis formål er en islamsk stat.

FOR BRUTALE:  Til og med al-Qaida har denne måneden tatt avstand fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som skal være ekstremt voldelige mot sine motstandere. Dette udaterte bildet er fra byen Raqqa. Foto: Ap/Scanpix
FOR BRUTALE: Til og med al-Qaida har denne måneden tatt avstand fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som skal være ekstremt voldelige mot sine motstandere. Dette udaterte bildet er fra byen Raqqa. Foto: Ap/Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart