- De pleier ikke å svømme

Brannvesenets redningsaksjon kunne ikke redde tre av de ti sauene. Nå må sauebonden finne et nytt beiteområde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - De har svømt en gang før i år, men da ble ikke resultatet like ille som nå. Dette er det første året at sauene svømmer ut i sjøen, forteller sauebonde Johan Persbråten til Dagbladet.no.


Sauene skulle ta en svømmetur i innsjøen mellom Borøya og Nesøya utenfor Sandvika i Bærum. Det ble dramatisk da sauene ikke klarte å svømme. Sauebonden gjorde det eneste riktige og ringte politiet.

- Vi fikk melding om ulykken klokken 14.45, siden brannvesenet hadde en båt på stedet, tok de seg av redningsaksjonen, forteller operasjonsleder ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no.

Vet ikke hvorfor

- Redningsaksjonen er nå avsluttet. Tre av sauene mistet livet, de andre overlevde, forklarer operasjonsleder i Brannvesenet i Asker, Stein Guriby til Dagbladet.no.

Han forteller at sauene greide å komme veldig langt ut i vannet. - Jeg vet ikke hvorfor de i det hele tatt skulle ut i vannet, sier Guriby.

Det vet ikke sauebonden heller. - Det er veldig synd det som skjedde. Jeg aner ikke hvorfor de skulle ut i vannet, dette er som sagt veldig uvanlig, sier Persbråten.


- Kan det ha noe med varmen å gjøre?

REDNINGSAKSJON AVSLUTTET: Her drar brannvesenet av gårde etter redningsaksjonen. Alle foto: SINDRE KINNERØD
REDNINGSAKSJON AVSLUTTET: Her drar brannvesenet av gårde etter redningsaksjonen. Alle foto: SINDRE KINNERØD Vis mer

- Nei, det kan jeg aldri tenke meg, sier Persbråten.- Veldig uvanlig

- Dette har jeg aldri hørt maken til før. Hoppet sauene ut i vannet, bare sånn uten videre?, sier veterinær ved veterinærvakta i Fron, Gudmund Wadahl til Dagbladet.no.

Han forklarer at sauer ikke liker varme, men at de likevel ikke har for vane å bare hoppe ut i vannet.

- Kan sauer svømme?

- Det kommer litt ann på. Men alle dyr har, slik som mennesker, anlegg til å lære å svømme, sier Wadahl.

Nytt beite

Sauebonden har tilsammen 500 sauer, og pleier å la dem beite på ulike områder rundt gården i Asker. Når Dagbladet.no snakker med han, er han i gang med å samle sauene for å få dem med seg hjem. - Det tar litt tid å få med seg alle hjem, forteller Persbråten.

Han forklarer også at han ikke lenger kan la sauene beite på Borøya. - Det er selvsagt veldig trist, for de trivdes veldig godt på den øya. Men det er rett og slett for farlig, sier han.

Sauebonden klarer likevel å se det positive i den triste situasjonen. - Vi kan i alle fall trøste oss med at det ikke er rovdyr i området, sier han.

GODE HJELPERE: En familie hjelper noen av sauene på land.
SVØMMER I LAND: En sau greier å komme seg på land på egen hånd.
TRYGT PÅ LAND:</B> Heldigvis overlevde de fleste av sauene.