«De plyndrer våre hjem, og de er på jakt etter unge kvinner»

Flyktninger fra Gori forteller om drap og voldtekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TBILISI (Dagbladet): Flyktningene ga president Mikhail Saakasjvili skylda for volden mot etniske georgiere i grenseområdene mellom Sør-Ossetia og Georgia. Et sted mellom 40 og 60 russiske stridsvogner rullet i går tidlig inn i byen Gori fra Sør-Ossetia.

- De plyndrer våre hjem, og de er på jakt etter unge kvinner. Jeg har nettopp snakket med min familie, som er inne i Gori, sier Marina Chahuha.

Hun er sammen med en gruppe på flere hundre flyktninger som er fortvilet over det som skjer.

I går ettermiddag satte grupper av kosakker og ossetere opp veisperringer rund Gori. En periode slapp ingen gjennom sperringene. Flere skal være drept, men dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Slektningene til de innesperrede fryktet det verste.

- Hvem har skylda for denne situasjonen?

- Saakasjvili, ropes det i kor, med en aggresjon som helt sikkert hørtes helt til regjeringskontorene noen kvartaler unna. Menneskerettighets-organisasjonen Human Rights Watch bekreftet i går plyndring av etniske georgiere i og rundt Gori.

Ryggdekning for vold

Da de russiske stridsvognene rullet inn i Gori, så var det ennå ikke gått 12 timer siden Russlands president Dmitrij Medvedev sa at de russiske målene var nådd, og krigen var over. Seint i går kveld sa den russiske general Voitsev, ifølge georgisk TV, at den militære operasjonen i Gori var over, og at de russiske stridsvognene ville trekke seg ut torsdag morgen.

SINTE: Marina Chahuha og de andre flyktningene er oppgitt.
Nå skylder de på presidenten og krever hans avgang. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
SINTE: Marina Chahuha og de andre flyktningene er oppgitt. Nå skylder de på presidenten og krever hans avgang. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Men det er vanskelig å se de russiske styrkenes bevegelser i går som noe annet enn brudd på våpenhvilen fra tirsdag.

Det russiske påskuddet var å ødelegge en georgisk militærbase. Under alle omstendigheter så ga den russiske militære tilstedeværelsen ryggdekning for vold mot etniske georgiere blant grupper av kosakker og ossetere. Som var på plyndringstokt.

Frivillige patrioter

Russiske myndigheter har sluppet mange hundre kosakker inn i Sør-Ossetia. Kosakkbevegelsen er sterkt militaristisk og nasjonalistisk, og har tradisjonelt vært Russlands ytre grensevern av frivillige patrioter. Det var ingen rapporter om hvor grupper av kosakker og ossetere var i natt.

- Mine foreldre og min bror er i Gori. Huset er bombet og i brann, sier Marina Chahuha.

- Husene brenner. Kosakkene er på jakt etter jenter, sier en mann. Fortvilelsen til disse menneskene går langt inn i margen på dem. Men de er satt sjakk matt av en president som de mener startet en meningsløs og ødeleggende krig i Sør-Ossetia natt til torsdag i forrige uke.

Nå tar ossetere og russiske kosakker hevn for det georgiske angrepet. Men slektningene til dem som blir plyndret, og kanskje voldtatt og drept, kan ikke gjøre noe annet enn å vente på telefoner fra sine kjære.

En delegasjon av diplomater og representanter fra Internasjonale Røde Kors fra Tbilisi forsøkte i går ettermiddag å ta seg inn i Gori. Men delegasjonen ble stanset av russiske militære.

«De plyndrer våre hjem, og de er på jakt etter unge kvinner»

Kvalte forsøk

I går kveld kvalte politiet alle forsøk på demonstrasjoner fra rasende flyktninger eller andre borgere. Mens russiske soldater ennå er i landet, og mange georgiere ikke kan forsvares mot vold i sitt eget land, så er det ikke tid for store demonstrasjoner. Men ingen Dagbladet snakker med gjør noen hemmelighet av at de legger skylda for Georgias ulykke på den politisk skyteglade presidenten. Saakasjvili på sin side forsvarte seg så godt han kunne i går.

- Det er ikke bare de som begår overgrepene som er skyldige. Også de som ikke reagerer er skyldige, sa presidenten, og rettet skytset mot USA og NATO.

Men blant flyktningene som raser mot Saakasjvili er dette tomme ord. For de er ikke i tvil om hva som er riktig.

- Saakasjvili, sier en 60 år gammel mann som ikke vil si hva han heter.

- Saakasjvili har snekret sitt eget kors.

I TRØBBEL: President Mikhail Saakasjvili.
INSPISERER: En militssoldat fra Sør-Ossetia inspiserer en landsby utenfor Tskhinvali. Nyhetsbyrået Interfax rapporterte i går at separatistgrupper og russiske tropper satte fyr på og plyndret hjem på det georgiske territoriet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer