- De presser meg til å bli kriminell igjen

Mens Politiets utlendingsenhet ikke klarer å sende Raein (34) ut av landet får han ikke lov til å jobbe.

<strong>HAR IKKE OPPHOLDSTILLATELSE:</strong>  Raein er to ganger forsøkt tvangsutsendt til Iran etter å ha sonet voldsdommer i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR IKKE OPPHOLDSTILLATELSE: Raein er to ganger forsøkt tvangsutsendt til Iran etter å ha sonet voldsdommer i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Raein (34) ble utvist av Norge etter to dommer for knivstikking, kokainoppbevaring, promillekjøring og trusler med ladd pistol to dommer på til sammen to år og fem måneder.

Men norske myndigheter har ikke funnet noe sted å sende ham. Nå er han i Norge, uten lov til å jobbe eller enkle ting som å gå til fastlege.

- Norge vil ikke ha meg. Jeg har fått varig innreiseforbud til Iran. USA, Frankrike og Sverige vil heller ikke ha meg, sier Raein.

Ute fra varetekt Som Dagbladet har skrevet tidligere er 34-åringen blitt forsøkt uttransportert to ganger til Iran, farens hjemland, men er begge gangene blitt sendt rett tilbake på grunn av innreiseforbudet.

Han sier han er født i USA, og at han i oppveksten også bodde i Sverige og Frankrike, før han kom til Norge på familiegjenforening i 2004.

Etter det siste mislykkede utvisningsforbudet i sommer ble han plassert i varetekt på Trandum. Nå er han ute på gata. Og får ikke lov til å jobbe eller oppsøke en fastlege. Nå bor han på en midlertidig hybel advokaten hans, Amir Mirmotahari, har ordnet ham. Raein har ikke mulighet til å betale for den.

- Jeg har ikke arbeidstillatelse. Jeg får ikke lov til å jobbe. Og de klarer ikke å kaste meg ut av landet, det er ingen som vil ta meg i mot. Hva skal jeg gjøre? Hvorfor måtte de ta fra meg arbeidstillatelsen? Hva skal jeg gjøre? De presser meg til å begynne med kriminalitet igjen, sier 34-åringen til Dagbladet.

Får ikke ha fastlege Han har en sykdom som holdes i sjakk med medisiner. 

- Jeg prøvde å gå til fastlegen min etter at jeg slapp ut fra Trandum, men han sa bare at jeg var slettet fra det norske systemet og at han ikke kunne hjelpe meg. Jeg får medisiner for sykdommen. Men jeg får ikke andre medisiner, som jeg har brukt i flere måneder mens jeg satt i fengsel, sier Raein.

Advokat Mirmotahari er fortvilet over klientens situasjon:

- Det er svært uheldig at det ikke er noe apparat som kan bistå ureturnerbare personer, sier advokaten.

- Når en person ikke kan reise hjem og ikke får midlertidig arbeidstillatelse sier det seg at veien til kriminalitet eller ulovlig arbeid er kort. Dette er ikke samfunnet tjent med. Han har et sterkt ønske om å komme i arbeid og har et arbeid å gå til, men ingen kan ansatte han. Organisasjonen Way Back har også mulighet til å bistå han med bolig og rehabilitering, men så lenge han ikke har lovlig opphold kan de ikke gjøre noe. Regjeringen bør vurdere å innvilge midlertidig arbeidstillatelse i tilfeller som dette, sier Mirmotahari til Dagbladet.

Vil fortsatt sende ut Politiets utlendingsenhet sier de fortsatt har en plan om å sende ham ut av landet.

- Han oppholder seg ulovlig i Norge. Vi mener at han er fra Iran. Undersøkelser er gjennomført uten at det har ført fram til en annen identitet eller landtilhørighet, opplyser Monica T. Olsen i Politiets utlendingsenhet.
 
- Iranske myndigheter krever at de som skal reise tilbake gjør det frivillig, men han har ikke samarbeidet med politiet. Den iranske ambassaden kan hjelpe han med reisedokumenter dersom han er reiser frivillig tilbake til Iran, skriver Olsen i en e-post til Dagbladet.

Mirmotahari sier klienten ikke har motsatt seg uttransportering, og har også gitt uttrykk for at han ønsker det.

- Politiets utlendingsenhet har fremlagt et skjema for klienten som han ikke har forstått innholdet av. Dokumentet er på farsi og vi har bedt om å få dette dokumentet på norsk eller engelsk. Han har derfor ikke ønsket å signere noen dokumenter som han ikke forstår innholdet av.

- Ikke lov til å arbeide Statssekretær Jøran Kallmyr opplyser på generelt grunnlag at personer uten oppholdstillatelse plikter å samarbeide med politiet om å avklare sin identitet og retur.

- I realiteten er det svært få som oppholder seg ulovlig i Norge som er ureturnerbare. I utgangspunktet får ikke personer som oppholder seg ulovlig i Norge lov til å arbeide, skriver Kallmyr i en e-post til Dagbladet.

• Saken er oppdatert: Den iranske ambassaden opplyser til Dagbladet at Raein er velkommen til Iran, «hvis det viser seg at han er iransk». De opplyser at han i så fall må skrive under på en erklæring om at han ønsker å komme tilbake.

<strong>ADVOKAT:</strong> Amir Mirmotahari. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ADVOKAT: Amir Mirmotahari. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer