De prøvde å flykte fra IS, men ble overtalt til å bli. Så kom islamistene

Mennene ble drept, kvinnene kidnappet.

PÅ FLUKT: Yezidier fotografert på flukt etter harde kamper ved byen Sinjar. Yezidiene er blitt kraftig rammet av IS' framrykking i Irak - men nå hevdes at kurdiske selvstyremyndigheter også har sviktet yezidiene. Foto: Reuters / NTB scanpix
PÅ FLUKT: Yezidier fotografert på flukt etter harde kamper ved byen Sinjar. Yezidiene er blitt kraftig rammet av IS' framrykking i Irak - men nå hevdes at kurdiske selvstyremyndigheter også har sviktet yezidiene. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Daily Beast bringer i kveld rystende opplysninger om situasjonen til de kurdiske flyktningene fra yezidi-minoriteten i den lille landsbyen Kojo i Nord-Irak.

Yezidiene er blitt fordrevet opp i fjellene, og de er blitt utsatt for flere groteske massakrer av jihadister fra Den islamske stat (IS). Men nå kommer det fram at styrkene og myndighetene som skulle redde dem, satte yezidiene i en forferdelig situasjon.

Kurdiske styrker Det er hovedsakelig kurdiske styrker som kjemper mot IS på bakken - mange av dem fra styrkene som er blitt regnet som Iraks største militærmakt: peshmerga-krigerne. USA, Storbritannia og andre bistår med etterretningsinformasjon, nødhjelp og for USAs del også bombeangrep, men ikke med styrker på bakken.
 
Flere av de overlevende forteller nå at yezidienes forhold til den kurdiske minoriteten hadde satt dem i en grusom situasjon da IS-krigerne ankom.

Yezidiene hadde nemlig ønsket å rømme da de fikk vite at IS var på vei til deres områder, forteller flere overlevende til Daily Beast.

Overbevist Gjentatte ganger skal lokale kurdiske myndigheter fra partiet Kurdistans demokratiske parti (KDP), sammen med peshmerga-offiserer, ha overtalt yezidiene til å bli igjen i husene sine. De kunne ikke rømme til Syria - der borgerkrigen som kjent herjer, og har gjort det i lang tid - og myndighetene overbeviste yezidiene om at de burde bli der de var.

Selv om jihadister også tidligere skal ha angrepet yezidi-bebyggelse, insisterte lokale myndigheter om at yezidiene var trygge i sine hjem, hevder Daily Beast i kveld.

Det viste seg å være en grov feilvurdering.

48 timer Da IS ankom ga de yezidiene et ultimatum:

Konverter til islam i løpet av 48 timer, eller vi dreper dere. Tidsfristen ble utvidet to ganger, først med fem timer, og så med tre dager, men på fredag var tiden ute.

Ved formiddagsbønnen var tiden ute. Omkring 80 menn ble henrettet. Mange kvinner ble bortført, og antas nå å være ment en skjebne som koner til IS-krigere.

Viktig seier Samtidig som rystende påstandene kommer fram, har kurderne tatt tilbake den strategisk viktige demningen i Mosul fra IS. Franske AFP melder søndag kveld kurderne har kontroll over demingen som IS tok 7. august. IS har i nesten to uker hatt kontroll over en vannforsyning som både forsyner store deler av regionen med elektrisitet og er svært viktig for mange jordbrukere i området.

Den som kontrollerer demningen, kan i teorien oversvømme store deler av Nord-Irak, skriver NTB.

FÅR KRITIKK: Peshmerga-styrkene og lokale myndigheter anklages for å grove feilvurderinger som har gått ut over yezidiene i Nord-Irak. Foto: AFP / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Peshmerga-styrkene og lokale myndigheter anklages for å grove feilvurderinger som har gått ut over yezidiene i Nord-Irak. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

De irakiske peshmerga-styrkene har vært støttet av amerikanske flyangrep. IS-opprørere har hatt kontroll over demningen siden 7. august.

- Mosul-dammen er fullstendig befridd, sier Ali Awni, en talsperson fra det kurdiske partiet i Irak til AFP.

Bombeangrep De kurdiske styrkene var søndag kveld i gang med å rydde området rundt dammen for miner og sprengladninger, og dette ville ta en del timer. Samtidig var det fortsatt kamper i områder rundt demningen.

At kurderne har tatt demningen tilbake er kanskje det aller viktigste framskrittet i kampene mot IS, etter at jihadistene - hovedsakelig i løpet av få dager i juni - tok kontroll over både store områder og flere folkerike byer i Irak.

Suksessen kommer etter at USA lørdag gjennomførte totalt ni bombeangrep mot IS-mål i nærheten av Mosul-demingen og storbyen Erbil. Ifølge USA ble en rekke kjøretøyer som krigerne i IS hadde tatt, ødelagt i angrepet.

NØD: FN har advart mot den humanitære situasjonen. Her har yezidier på flukt fra Sinjar søkt tilflukt under ei bru. Foto: AFP / NTB scanpix
NØD: FN har advart mot den humanitære situasjonen. Her har yezidier på flukt fra Sinjar søkt tilflukt under ei bru. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer