- De prøvde å skyte oss

Krypskyttere truer freden. FN er bekymra.

BESTE SVARET?: Sporfinnere kan være det beste svaret for å redusere krypskytingen av dyr i Sentral-Afrika. Foto: Christian Nellemann (UNEP)
BESTE SVARET?: Sporfinnere kan være det beste svaret for å redusere krypskytingen av dyr i Sentral-Afrika. Foto: Christian Nellemann (UNEP)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krypskyting av elefanter og andre utrydningstruede dyr i Sentral-Afrika utgjør en alvorlig og eskalerende trussel mot freden og sikkerheten i regionen.

Det står i en rapport som er overlevert FNs Sikkerhetsråd. I rapporten, som er overlevert FNs generalsekretær Ban Ki-moon, står det følgende:

«Krypskytingens forbindelser til annen kriminell, også terroristers, aktivitet utgjør en alvorlig trussel til varig fred og sikkerhet i Sentral-Afrika».

Finansierer paramilitære I rapporten hevdes det også at ulovlig jakt på elfenben er en viktig form for finansiering for væpnede grupper. Det er også bekymring for at krypskytterne har tilgang, og bruker, stadig mer sofistikerte og kraftige våpen.

Internasjonal administrerende direktør i WWF (World Wildlife Fund), Jim Leape, er også svært bekymret for stabiliteten i regionen.

-Spredningen av krypskyting på tvers av grensene i Sentral-Afrika, og deres tilknytning til sofistikerte armerte grupperinger, er alarmerende. Vi har sett den katastrofale effekten av denne typen kriminalitet i for mange land, sier Leape på WWFs hjemmesider.

MINKER: Bestanden elefanter minker ettersom krypskytingen har økt drastisk de siste ti åra. Foto: World Conservation Society (WCS)
MINKER: Bestanden elefanter minker ettersom krypskytingen har økt drastisk de siste ti åra. Foto: World Conservation Society (WCS) Vis mer

Rapporten omtaler også den drastiske nedgangen i elefantbestanden i området i løpet av det siste tiåret. De siste to åra har over 50 000 elefanter blitt skutt, og krypskyttere på jakt etter elfenben er de man går ut ifra står bak elefantmassakrene i blant annet Chad, Kamerun og Gabon.

Beste alternativ? Av alle hjelpemidler for å begrense krypskytingen, er det såkalte «trackers» som er mest effektivt, ifølge dr. Christian Nellemann i GRID Arendal. Selv ikke bruk av moderne hjelpemidler, som droner, er like effektivt som den forebyggende effekten trente sporfinnere har.

Dr.  Christian Nellemann jobber med å trene sporfinnere, og GRID-Arendal har direkte samarbeid med INTERPOOL og FN.

- Vi trener opp lette, raske enheter med svært effektive taktikker. Vi trener de opp til bruk av spesielle typer taktikker og formasjoner, som gjør at de ofte kan unngå bakhold satt opp av krypskyttere, sier dr. Nellemann til Dagbladet.

Viktig trening Han sier jobben de gjør er viktig, og de kan vise til gode resultater.

- Uten treninga ville de ikke ha kunne spore opp krypskyttere før de skyter elefanter. I tillegg vil rangerpatruljen ha blitt drept, eller mistet menn, om de praktiserte vanlige patruljetaktikker, som de fleste kjenner det, sier dr. Nellemann.

For kort tid siden fikk sporfinnerne bruk for den militære treningen de har gjennomgått, da det oppsto en skuddveksling under pågripelsen av fire krypskyttere.

AK 47: Krypskyterne får stadig fler våpen. Foto: Christian Nellemann (UNEP)
AK 47: Krypskyterne får stadig fler våpen. Foto: Christian Nellemann (UNEP) Vis mer

- Det er ekstremt farlig å spore bevæpnede krypskyttere, som svært ofte legger seg i bakhold. I stedet ser vi nå at sporfinnerne ofte klarer å pågripe de, selv om krypskytterne desverre ofte åpner ild. Nylig ble to krypskyttere uheldigvis skutt, sier han.

Skuddveksling Dette skrev lederen for enheten med rangere som dr. Nellemann er med å trene, om trefningen da de to krypskyttere ble drept:

«Et stort antall krypskytere ble pågrepet, og siktet, fra området rundt Moyowosi Game Reserve. Noen av krypskytterne ble pågrepet etter en skuddveksling langs noen stier i reservatet. Vi så noen fotspor, og jeg oppfordret sporfinnerne til å følge etter dem slik du har lært oss. Vi fant dem til slutt ved Moyowosi elva».

Det var da skuddvekslingen skal ha skjedd:

«De prøvde å skyte oss for å forsvare seg selv. Men vi hadde flaks. To av dem ble skutt, og da overga de to siste seg. De to som overga seg het Edward Kitoya og Baraka John. Vi avhørte dem, og de fortalte at de kom fra grensen mellom Tanzania og Burundi. Målet deres var å drepe elefanter for elfenben».

Situasjonen er så prekær at lederen for enheten i regionen ikke skal nevnes offentlig med navn.

- Mannen som leder enheten lever et farlig liv, og vi må beskytte han mest mulig. Jeg har selv jobbet med han i felt, sier dr. Nellemann.

SPORER OPP:  Sporfinnerne leter etter spor for å finne krypskytterne. Foto: Christian Nellemann (UNEP)
SPORER OPP: Sporfinnerne leter etter spor for å finne krypskytterne. Foto: Christian Nellemann (UNEP) Vis mer