Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De prøver å skape vondt blod

Krangel før tidenes første partilederdebatt på britisk TV.

VÅT MENINGSMÅLING: Ølkraner i Westminster prydes av de tre statsministerkandidatene. Kundene får selv velge hvilket ansikt de vil ha pinten sin tappet fra, og pubinnehaveren registrerer det hele som en fuktig meningsmåling. I kveld møtes de tre - Gordon Brown (fra v.), Nick Clegg og David Cameron - til den første av tre TV-debatter. Foto: Scanpix
VÅT MENINGSMÅLING: Ølkraner i Westminster prydes av de tre statsministerkandidatene. Kundene får selv velge hvilket ansikt de vil ha pinten sin tappet fra, og pubinnehaveren registrerer det hele som en fuktig meningsmåling. I kveld møtes de tre - Gordon Brown (fra v.), Nick Clegg og David Cameron - til den første av tre TV-debatter. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): I Manchester i kveld skrives britisk historie:

Aldri før har britiske partiledere møttes til valgduell på TV. Krangelen har for lengst startet.

I forkant av den første av tre TV-debatter blir nemlig De konservative beskyldt for skittent spill:

Deres partiformann Francis Maude har bedt regjeringens øverste embetsmann, Sir Gus O´Donnell, garantere at statsminister Gordon Brown ikke bruker partiuavhengige statstjenestemenn i forberedelsen til debattene.

- De konservative prøver åpenbart å skape vondt blod. Vi driver ikke sånt psykologisk spill, svarer en kilde tilknyttet Det britiske arbeiderpartiet, overfor The Guardian.

Avisa skriver videre at statsminister Brown øver iherdig foran sin første valgdebatt på direktesendt TV.

Blant annet spiller Tony Blairs tidligere våpendrager Alastair Campbell rollen som opposisjonsleder David Cameron i liksomdebatter internt i partiet.

Kennedy satte standard
1960 markerte et veiskille i politikken: Det var da John F. Kennedy og Richard Nixon møttes til TV-sendt presidentdebatt i Chicago.

Folk som lyttet til radio mente Nixon hadde kommet best ut av diskusjonen. Men de så ikke det bleke ansiktet hans, trøttheten, skjeggstubbene og usikkerheten.

Det gjorde derimot fjernsynsseerne.

En sminket og solbrun John F. Kennedy fylte skjermen, og meningsmålingene snudde i hans favør dagen etter.

I Norge gikk politikerne til TV-skjermen i 1961. Storbritannia, derimot, har aldri vært kjent for ekstrem evne til verken å modernisere seg eller å bry seg så mye om andre.

Først femti år etter USA er det endelig klart for politisk fjernsynskamp her borte.

Rigide regler
TV-kanalene ITV, Sky og BBC avholder hver sin debatt de tre kommende torsdagene, med den siste ei uke før valgdagen 6. mai.

Alle programmene varer i 90 minutter, og det vil være 200 tilskuere i studio. Hver av de tre partilederne får ett minutt på seg til å gi et åpningsinnlegg, og rekkefølgen er avgjort ved loddtrekning.

Så begynner det å bli rigid:

Spørsmål fra salen er tillatt, men forhåndsbestemt. Bortsett fra i starten og ved debattens slutt er applaus forbudt. Kamerafolkene får ikke filme ansiktsreaksjoner i salen mens en politiker prater.

Ett av punktene fastslår at partilederne skal håndhilse på hverandre, men først når det hele er over.

Henger på som en Clegg

Hovedgrunnen til at det har tatt så lang tid å avholde slike debatter her borte, er at det til en hver tid sittende regjeringspartiet har følt de har hatt for mye tape.

Ofte har da også politikeren i angrepsposisjon det beste utgangspunktet for en TV-debatt. Men det kan både Cameron og Brown sies å ha nå.

Cameron vil rappe Downing Street-nøklene fra sin motpart etter 13 år på sidelinja. Samtidig har Brown i to år hatt så dårlige målinger at det knapt har vært vits i å sette penger på valgutfallet.

I går var avstanden bare tre prosentpoeng, ifølge The Times, og da øyner han selvsagt sjansen til å beholde makta.

Optimist er også Liberaldemokratenes leder Nick Clegg. Klokka 21.30 i kveld norsk tid får han en etterlengtet og gullkantet sjanse til å bli vurdert side om side med sine to rivaler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!