De reddet 30 av 31 terrorofre

Ansatte på akuttmottaket forteller om kvelden og natta de tok imot flere titalls hardt skadde ungdommer.

TOK ANSVAR: Pål Aksel Næss, overlege og ansvarlig kirurg i mottak, og Tina Gaarder, kirurg og leder for avdeling for traumotologi, hadde sammen med flere ansvaret ved akuttmottaket på Oslo Universitetssykehus Ullevål den 22. juli i fjor. - Alle gjorde en kjempeinnsats, og viste en utrolig stå på-vilje. Alle, fra spesialiserte medisinerne til de som skal vaske rommene og klargjøre for neste runde, stilte opp og gjorde det de skulle gjøre, sier Næss. - Man blir ydmyk når man opplever noe slik, sier Gaarder.  Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
TOK ANSVAR: Pål Aksel Næss, overlege og ansvarlig kirurg i mottak, og Tina Gaarder, kirurg og leder for avdeling for traumotologi, hadde sammen med flere ansvaret ved akuttmottaket på Oslo Universitetssykehus Ullevål den 22. juli i fjor. - Alle gjorde en kjempeinnsats, og viste en utrolig stå på-vilje. Alle, fra spesialiserte medisinerne til de som skal vaske rommene og klargjøre for neste runde, stilte opp og gjorde det de skulle gjøre, sier Næss. - Man blir ydmyk når man opplever noe slik, sier Gaarder. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I akuttstua på Oslo universitetssykehus Ullevål (OUS Ullevål) står det tre bårer med hjul på. I det sterile rommet er medisinsk utstyr festet til veggene og i taket. Datamaskiner er slått av. Bårene er tomme. 

De ansatte ved sykehusets akuttmottak tar oss med tilbake til hvordan det var i dette rommet om ettermiddagen, kvelden og natta 22. juli i fjor. Dagen da det lå ungdommer med alvorlige skuddskader i sengene. Dagen da de ansatte ved sykehuset gjorde den samme jobben de alltid gjør - bare raskere. 

Helgen da de reddet 30 av 31 pasienter.

KLOKKA 15.25.22 eksploderte bomba. Kirurgekteparet Tina Gaarder og Pål Aksel Næss var i ferd med å starte sommerferien denne ettermiddagen.

- På callingen kom det en melding om en eksplosjon. Slike meldinger er ikke uvanlige, og oftest viser det seg ikke å være så alvorlig, forteller Næss.

Likevel gikk de ned til akuttmottaket for å få en klarhet i hva som hadde skjedd. 

KLOKKA 15.48 gikk katastrofealarmen på akuttmottaket. Fire minutter seinere ankom de første to pasientene fra regjeringskvartalet. Ingen visste foreløpig hvor mange som var skadd. Eller om alle de andre grusomhetene som skulle komme. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer