Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De reddet livet

PARIS (NTB-Reuters): Overlevende fra den hittil verste massakren i Algeries seks år gamle borgerkrig forteller de mest grusomme historier. 412 mennesker ble drept natt til forrige onsdag, med kniver, økser, hakker og spader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg prøvde å flykte. Men en terrorist i døra grep meg og sa til en annen at han skulle skjære over strupen min, sier den 16-årige jenta Taos og fortsetter:

- De skulle drepe meg med en kniv, slik de hadde gjort med onkelen min. De braste inn i huset vårt midt på natta.
Taos ligger på et sykehus i den vest-algeriske byen Oued Rhiou. Hun har et øksehakk i nakken, men er mirakuløst nok i live.

Taos ble voldtatt og etterlatt som død, etter å ha vært vitne til at moren og brødrene ble myrdet, ifølge avisa L'Authentique.

Spurte etter penger

- En av mennene spurte faren min hvor pengene var. Da han svarte at vi ikke hadde penger, banket de ham opp og dolket ham foran øynene på hele familien vår, forteller Taos.
En annen av de overlevende, Ali B., en mann i 50-årene, stotrer fram beretningen om hva som skjedde i hjemmet hans natt til onsdag.

- De kuttet strupen på alle i familien min. Bare babyen min overlevde utrolig nok massakren, jeg vet ikke hvordan... De var mange, jeg kunne ikke telle alle, bevæpnet med økser og kniver. De spurte etter penger, deretter trakasserte de kona mi, og da jeg gikk imellom, gjøv de løs på meg med øks.

- Da jeg kom til meg selv igjen noen timer seinere, fant jeg hele familien min liggende i en stor blodpøl, forteller Ali.

En kvinne som reddet livet sitt ved å gjemme seg i en alkove, skriker ut fra sykehussenga ved Oued Rhiou-sykehuset:

- De er ikke mennesker! Hvordan kan du ellers forklare at noen knuser hodet på en seks måneder gammel baby, og deretter tråkker på babykroppen?

Sju timer

Vitneutsagn tyder på at myrderiene i de tre landsbyene Sahnine, Tayeb og Kherarba, alle i jordbruksprovinsen Relizane 24 mil vest for hovedstaden Alger, pågikk i minst sju timer, fra tidlig på kvelden tirsdag til 01-tida natt til onsdag.

Dersom tallet 412 stemmer, er totalt rundt 850 sivile blitt massakrert i Algerie på mindre enn to uker.

Algeriske myndigheter har bekreftet drapene, og legger skylda på muslimske opprørere som i nesten seks år har ført en væpnet kamp for å styrte regjeringen. Men de offisielle opplysningene går ut på at 78 sivile ble drept og 73 såret i de tre landsbyene.

Algeriske innbyggere og journalister som har besøkt åstedene etter tidligere massakrer, forteller at myndighetene konsekvent setter tallet på drepte for lavt.

Den største uavhengige, franskspråklige avisa Liberté skrev at 176 mennesker var blitt drept i Kherarba, 113 i Sahnine og 123 i Tayeb. Le Matin refererte innbyggere i en nabolandsby som snakket om mellom 280 og 320 døde.

Krever våpen

Innbyggerne i Relizane-regionen krever nå at myndighetene bevæpner dem, skrev avisa La Tribune i går. Massakren og bortføringen av nærmere 20 ungdommer, hovedsaklig jenter, skremmer. Likene av tre av jentene er funnet. De var blitt voldtatt, og strupene var skåret over. De andre har ingen sett eller hørt fra siden. Til sammen 1600 jenter er blitt kidnappet, utsatt for gjentatte voldtekter av gjerningsmennene og så blitt tatt av dage, skriver avisa.
Diplomater og kommentatorer sier massakrene på sivile nettopp har til hensikt å skape frykt, eller vise at myndighetene ikke er i stand til å beskytte mennesker i store deler av landet.

Noen av massakrene skal ha skjedd som følge av rivaliseringen mellom Væpnet islamsk gruppe (GIA) og Den islamske redningshæren (AIS), der familier og slektninger av gruppenes medlemmer er blitt slaktet ned.

Hvor mange døde?

I en artikkel som kunne tolkes som kritikk mot regjeringens taushet, spurte avisa El Watan: Hvor mange har dødd på seks år?

- Massakrer på sivile er nærmest blitt en dagligdags hendelse, særlig under ramadan (den muslimske fastemåneden). Men algerierne vet ikke tallet på drepte etter seks år med terror, skrev avisa.

Uavhengige og utenlandske beregninger setter antallet drapsofre til rundt 65 000, mens enkelte hevder at mer enn 80 000 er blitt drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!