- De reddet våre liv

Frode Pedersen (55) og datteren Celine (7) er overlykkelige over at de ble reddet ut av den svarte og røykfylte tunnelen. Han trodde en stund at de ikke ville klare det.

FRYKTEN VAR STOR: Frode Pedersen og datteren Celine (7) kjempet i mørket og den tjukke røyken. De måtte føle seg fram, kilometer for kilometer innttil de ble reddet av en bil. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FRYKTEN VAR STOR: Frode Pedersen og datteren Celine (7) kjempet i mørket og den tjukke røyken. De måtte føle seg fram, kilometer for kilometer innttil de ble reddet av en bil. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOSS (Dagbladet): De ligger ved siden av hverandre på Voss sjukehus, med masker over munn og nese. De er sotete i ansiktet. Masken blir tatt bort og Frode Pedersen begynner å fortelle om den dramatiske turen inne i Gudvangatunnelen.

- Vi var på vei fra Bergen til hytta vår på veg Filefjell. Jeg tror vi var kommet halvveis inn i tunnelen. Da stanset køen opp og det kom fem, seks biler imot oss med blinkende lys. Jeg forsto ikke med en gang hva som hadde skjedd, men så kom det plutselig voldsomt med røyk mot oss. Da kom panikken, forteller Frode Pedersen til Dagbladet.

Han forsøkte først å snu bilen, men han hadde tilhenger på, og det ble helt umulig. Andre biler kjørte inn i hans og det var kaotisk inne i mørket.

- Mistet datter - Jeg måtte la bilen stå igjen i tunnelen. Vi hadde et teppe og vannflasker. Jeg tok med meg Celine ut. Det var umulig å se noe, men jeg forsto hvilken retning vi måtte gå. Av og til dultet vi borti tunnelveggen, andre ganger i biler. Jeg har mistet ei datter i kreft tidligere. Den eneste tanken som var i mitt hode var at jeg måtte klare å få datteren min ut i frihet.

Frode Pedersen tullet teppet rundt datteren og gir henne vann. De leiet hverandre for at den ene ikke skulle miste den andre. Alt var svart og det ble stadig tyngre å puste i den tjukke røyken fra brannen lenger inne i tunnelen.

- Redningen - Det var mange kilometer å gå. Vi gikk og gikk. Tre franskmenn kom og gikk forbi oss. Jeg ringte 113 for å melde om problemene våre. Etter litt tid kom noen brannmenn imot oss. De gikk videre. Jeg kjente etterhvert at kreftene begynte å ebbe ut, og jeg fryktet at vi ikke skulle klare det. Så kom en stor bil. Jeg lyste med telefonen min, og den stanset.

GLAD: Celina Pedersen (7) sier hun har det fint på sjukehuset. Foto: Leif Stang/Dagbladet
GLAD: Celina Pedersen (7) sier hun har det fint på sjukehuset. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Det ble kanskje redningen for Frode og Celine Pedersen fra Hjelteryggen i Bergen.

- Veldig slitne - Jeg vet ikke hvor mange kilometer vi hadde gått, men jeg mener at jeg en gang så et skilt der det stod 3,7 kilometer til utgangen. Vi var veldig slitne, og hadde enorm flaks. Den store bilen hadde hektet av ei campingvogn for å klare å snu lenger inne i tunnelen. Snart tok vi igjen de tre franskmennene. De fikk også plass i denne bilen. 

Celine Pedersen sier fra sykesengen at hun føler seg fin, men at hun har noen smerter i luftveiene. Hun er fremdeles svart av sot i ansiktet, det samme som faren har.

- Det psykiske, det å holde jenta i handa og vite at dette kom til å bli vanskelig, det var veldig krevende for oss. Jeg tenkte bare at vi måtte klare å komme ut av tunnelen. Jeg tror ikke vi hadde klart det uten at vi ble hjulpet av den store bilen. Det ekteparet med tre barn vil jeg gjerne møte igjen. De har reddet livene våre, og vi vil gjerne få anledning til å takke dem.

Da de endelig kom ut av tunnelen ved Gudvangen, ble de brakt over i en stor kassebil og kjørt til Voss sjukehus. Her blir de liggende i allefall til i morgen.

- Har gått bra Anestesioverlege Olav Lødemel sier at 22 pasienter kom til Voss sjukehus. Seks av disse er brakt videre til brannskade- og intensivavdelingene ved Haukeland universitetssykehus.

- Pasientene har skader i luftveiene av mye sot og røyk. Noen klager på smerter, men vi har ingen brann- eller bruddskader. Det store omganget av hendelsen tatt i betraktning, vil jeg si at dette har gått bra, sier Olav Lødemel.

REDDET OSS: Ekteparet med tre barn som stanset og tok oss med, de reddet livene våre, sier Frode Pedersen. Foto: Leif Stang/Dagbladet
REDDET OSS: Ekteparet med tre barn som stanset og tok oss med, de reddet livene våre, sier Frode Pedersen. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
GIKK BRA: Anestesioverlege Olav Lødemel kallte inn alt han hadde av lege- og sykepleiere. - Det har gått bra, sier han. Foto: Leif Stang/Dagbladet
GIKK BRA: Anestesioverlege Olav Lødemel kallte inn alt han hadde av lege- og sykepleiere. - Det har gått bra, sier han. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer