De refuserte

Samtiden ville starte en debatt. Så ville de ikke fortsette den. Derfor fortsetter den likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velkommen til nok en norsk ytringsfrihetsdebatt. Den handler, nesten selvsagt, om sensur. Eller i det minste en refusjon, og det av en artikkel om nettopp ytringsfriheten: Alle er sinte på hverandre, men artikkelen, den er på trykk.

Riktignok ikke der artikkelforfatterne først ville ha den – i Samtiden. For det ville ikke redaktør Cathrine Sandnes.

Det hele begynte da Dag Solstad rykket ut i Samtiden med et angrep ytringsfriheten, eller kanskje mest det han mener er vår samtids tåpelige og for ham helt unødvendig bruk av samme frihet. Essayet provoserte, og advokat Anine Kierulf og professor Helge Rønning varslet Cathrine Sandnes om at de ville skrive en kritisk motartikkel. På dette har Cathrine Sandnes svart på en måte Helge Rønning oppfattet som en bestilling, mens Sandnes mener nok hun bare inviterte dem til å sende inne et forslag.

Artikkelen ble refusert, og i et refusjonsbrev skrev Sandnes så at de to bidragsyterne hadde levert et «velskrevet, morsomt og godt manus», men foreslo å «dempe ned Solstad-vinklingen».

I Dagens Næringsliv sier hun det noe klarere: En del av innholdet «var gammelt oppgulp basert på Helge Rønnings personlige motforestillinger mot Solstad». I prinsippet er vel ingenting galt med personlige motforestillinger. Det er, som vi ser, stort sett dem som holder liv i det vi har av kulturdebatt her i landet.

Helge Rønning slår tilbake med det som må kalles den nærmest ultimate fornærmelse: Han spekulerer i om Sandnes refusjon skyldes at hun er gift med en tidligere leder for Rød Valgallianse, Aslak Sira Myhre. Rønning mener altså at Sandnes har fått kommunistlus og ikke engang klarer å gjøre feilene sine selv. Til det å hun ha hjelp av sin mann.

For Rønnings medforfatter Anine Kierulf kan ikke den vinklingen ha vært helt komfortabel. For nå er artikkelen i stedet kommet på trykk i Nytt norsk Tidsskrift. I det tidsskriftet heter redaktøren Rune Slagstad, og Slagstad er igjen sammen med samme Anine Kierulf. I vår lille andedam er det vanskelig å sprute på andre uten å bli litt våt selv. Det greieste hadde nok vært å behandle alle redaktører som forsøksvis selvstendige og fritt handlende individer. For øvrig er det en interessant artikkel de to refuserte har skrevet. Det er nesten litt synd vi ikke diskuterer den.

Men hvor den debatten nå føres videre, er sannelig ikke lett å si. Det er vel for mye å håpe på at det skjer i Norsk Shakespeare og Teatertidsskrift, der Therese Bjørneboe er redaktør. For det første fordi det er vanskelig å vite om alt dette dramaet kan sjangerbestemmes som komedie eller tragedie. For det andre fordi redaktør Bjørneboe er sammen med Dag Solstad.