FÅR 300 000,-: En kvinne i 80-årene fra Østlandet, som i dommen er tilkjent 300 000,-, er fortvilet når Dagbladet ringer. Hun hevder seg lurt for 1,8 millioner — men er glad for at to menn nå må sone i fengsel for å ha lurt henne og andre pensjonister. Foto: Peder Gjersøe / Dagbladet
FÅR 300 000,-: En kvinne i 80-årene fra Østlandet, som i dommen er tilkjent 300 000,-, er fortvilet når Dagbladet ringer. Hun hevder seg lurt for 1,8 millioner — men er glad for at to menn nå må sone i fengsel for å ha lurt henne og andre pensjonister. Foto: Peder Gjersøe / DagbladetVis mer

- De representerte noen djevelske makter

To menn er dømt for millionbedrageri av flere pensjonister. - De har ødelagt meg, sier et av ofrene til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En Oslo-bosatt svenske (32) og en kommuneansatt Oslo-mann (43) er dømt til ubetinget fengsel for å ha lurt flere pensjonister trill rundt. De to lurte de gamle ved å hevde å være advokat, lokke med en «arv fra Iran», og skulle «løslate en bror som var fengslet i utlandet».

43-åringen er dømt til tre års fengsel, hvorav ett år og tre måneder ubetinget, for to grove bedragerier, to bedragerier og ett forsøk på bedrageri. 32-åringen er dømt til to års fengsel, hvorav ett år ubetinget, for en falsk anklage, ett grovt bedrageri, ett bedrageri og ett forsøk på bedrageri. Han er dømt for lignende forhold tidligere.

43-åringen må betale snaut 1,7 millioner kroner i erstatning til tre pensjonister i 80-årene: 1,3 millioner kroner til en Oslo-mann, 64 000,- til en Larvik-kvinne og 300 000,- til en kvinne fra Østlandet. 32-åringen må betale snaut 600 000,- til Oslo-mannen.

Advokatene Trygve Staff og Torgeir Tønsager Falkum, som representerer de to mennene, opplyser begge til Dagbladet at klientene trolig vil anke straffeutmålingen.

Avslørt av teledata Opprullingen av saken startet ifølge dommen da politiet høsten 2010 fikk melding om at en eldre dame i Oslo forsøkte å ta ut et stort kontantbeløp. Politiet dro hjem til kvinnen, som sa at hun ga penger til en person som skulle få «løslatt en bror som satt fengslet i utlandet». Mens politiet var hjemme hos kvinnen ringte denne personen.

Ved hjelp av teledata fant politiet 32-åringen, som ble pågrepet 23. september 2010. Han oppga i første avhør navnet til 43-åringen - men ble avhørt totalt sju ganger, og konfrontert med blant annet teledata tilsto han slutt de fleste forholdene han var anklaget for.

43-åringen meldte seg for politiet i november. Også han tilsto etter at han ble forelagt politiets teledata i avhør.

Lokket med arv Det groveste tilfellet som er nevnt i dommen gjelder en Oslo-mann i 80-årene, som ble fortalt at han hadde arvet 40 millioner fra en person i Iran. Han møtte tre ganger opp i Frognerparken og leverte totalt fra seg 1,3 millioner i kontanter.

Pensjonisten mente at han leverte pengene til 43-åringen - som da kalte seg «Jakob». Men siste gang betalte han til en annen person, som sa at «Jakob» var blitt fengslet og derfor «ikke kunne reise til Iran for å hente ut arven». Ifølge dommen var pensjonisten usikker på hvem denne personen var - fordi det var mørkt ute da møtet fant sted.

43-åringen innrømmer ifølge dommen å ha lurt Oslo-mannen i Frognerparken, og han innrømmet å ha fått 300 000,- av kvinnen som er intervjuet i Dagbladet i dag etter at hun tok ham for å være en advokat.

Kvinnen har overfor Dagbladet hevdet at det totale beløpet hun har gitt fra seg er hele 1,8 millioner.

- Utpekt etter plan Tingrettsdommer Grete Hillestad Hoff medgir at de fornærmede nok har gitt fra seg mer enn det som står i dommen:

- Ofrene synes å være utpekt etter en plan, og deres telefonnummer lå lagret i en telefon som ble benyttet av flere i samme hensikt. Bevisene i saken viser at noen av de fornærmede har betalt ut betydelig mer enn det som fremgår av denne saken, skriver hun i dommen.

Hoff omtaler handlingene som «samvittighetsløs økonomisk utnyttelse»:

- Det kan ikke ha betydning at de ikke har brukt vold. Det er måten de har lurt disse eldre (...) på som opprører retten.

- ANKER: Advokatene Torgeir Tønsager Falkum og Trygve Staff opplyser at klientene anker straffeutmålingen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
- ANKER: Advokatene Torgeir Tønsager Falkum og Trygve Staff opplyser at klientene anker straffeutmålingen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
- ANKER: Advokat Trygve Staff vil ikke kommentere dommen utover ankespørsmålet. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet.
- ANKER: Advokat Trygve Staff vil ikke kommentere dommen utover ankespørsmålet. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet. Vis mer