PÅ TALERSTOLEN: Den republikanske presidentkandidaten fyller talerstolen på partiets landsmøte i Cleveland med sine egne familiemedlemmer. Både datteren Tiffany (t.v.), sønnen Donald Trump junior, kona Melania, Donald Trump selv, datteren Ivanka og sønnen Eric skal tale.  Foto: NTB Scanpix
PÅ TALERSTOLEN: Den republikanske presidentkandidaten fyller talerstolen på partiets landsmøte i Cleveland med sine egne familiemedlemmer. Både datteren Tiffany (t.v.), sønnen Donald Trump junior, kona Melania, Donald Trump selv, datteren Ivanka og sønnen Eric skal tale.  Foto: NTB ScanpixVis mer

De republikanske toppene styrer unna Trump-festen i Cleveland

I tur og orden styrer noen av partiets fremste skikkelser unna landsmøtet. I stedet er talelista fylt opp med Trumps familiemedlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet): Cleveland i den amerikanske vippestaten Ohio er pyntet til et gigantisk politisk landsmøte. Denne uka skal republikanerne formelt utrope Donald Trump til sin presidentkandidat.

I gatene bygges svære barrikader rundt Quicken Loans-arenaen hvor titusenvis skal samles. På gatehjørnene står smilende frivillige og guider besøkende som har fylt byens hoteller til randen. Samtidig har demonstrasjonene mot Trump og republikanerne begynt allerede før landsmøtet.

DEMONSTRANTER: Demonstranter tok søndag til gatene i Cleveland i forkant av det republikanske landsmøtet. Foto: Riccardo Savi / NTB Scanpix
DEMONSTRANTER: Demonstranter tok søndag til gatene i Cleveland i forkant av det republikanske landsmøtet. Foto: Riccardo Savi / NTB Scanpix Vis mer

Selv har Trump lovet et storstilt og ekstravagant show, men den kontroversielle kandidaten har fått nei fra en rekke av partiets mest framtredende profiler.

Langt fra Alaska

SIER NEI: Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin. Foto: Rob Latour/Variety/REX/Shutterstock 
SIER NEI: Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin. Foto: Rob Latour/Variety/REX/Shutterstock  Vis mer

- Hun ble spurt, men det var litt vanskelig fordi hun er der hun er. Vi elsker Sarah. Men det er langt unna, sa Trump selv til Washington Examiner om hvorfor støttespilleren Sarah Palin ikke kommer til landsmøtet.

Den tidligere visepresidentkandidaten til John McCain i 2008 bor i Alaska, som er elleve timer unna med fly. Likevel er mange overrasket over at Palin ikke kommer. Hun har støttet Trump aktivt helt siden januar.

Mange andre republikanske politikere har enten vært svært negative til Trump, eller de har kjemper selv for gjenvalg og er redde for å bli knyttet for tett opp til den omstridte kjendisrikingen.

KOMMER IkKE: Senator John McCain. Foto: AP Photo/Ralph Freso
KOMMER IkKE: Senator John McCain. Foto: AP Photo/Ralph Freso Vis mer

Den velrespekterte Arizona-senatoren John McCain, som også var presidentkandidat i 2008, kommer ikke til Cleveland. Dette varslet han allerede i april og skyldte på at han vil være opptatt med gjenvalg. I dette tøffe valget i den delstat med en stor andel latinamerikanere, vil trolig McCain forsøke å holde avstand til Trump. Presidentkandidaten ønsker å bygge en mur mot Mexico, og som har omtalt meksikanske innvandrere til USA som kriminelle og voldtektsmenn. Forholdet mellom de to er heller ikke det beste etter at Trump i fjor sommer fortalte at han ikke var imponert over McCains krigsinnsats. Senatoren satt nemlig som krigsfange i Vietnam i flere år.

- Han er en krigshelt fordi at han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget, sa Trump.

Ingen Bush

Hele Bush-familien styrer også unna landsmøtet i Cleveland. Det omfatter ekspresident George H.W. Bush, sønnen og ekspresident George W. Bush og sønnen og ekspresidentkandidat Jeb Bush.

Trump har gjentatte ganger anklaget George W. Bush for å lyve om Irak-krigen, og for ikke å gjøre nok for å forhindre terroren 11. september. Under primærvalgkampen gikk Trump hardt til verks mot Jeb Bush, som var den opprinnelige favoritten til å bli republikanernes kandidat. I år vil Trump bli den første republikanske presidentkandidaten som ikke får offisiell støtte fra George H.W. Bush siden han forlot Det hvite hus i 1993.

KOMMER IKKE: George W. Bush (t.v.), George H.W. Bush og Jeb Bush blir ikke å se i Cleveland. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty, File
KOMMER IKKE: George W. Bush (t.v.), George H.W. Bush og Jeb Bush blir ikke å se i Cleveland. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty, File Vis mer

Republikanernes forrige presidentkandidat, Mitt Romney, blir heller ikke å se i Cleveland. Han har under siste del av primærvalgkampen ledet an i «aldri-Trump»kampanjen.

- Svindler

- Trump er en svindler og en bedrager, har Romney uttalt.

De andre profilerte «aldri-Trump»-senatorene Lindsey Graham, Ben Sasse og Jeff Flake, skal heller ikke delta på landsmøtet. Også Trumps rivaler i primærvalgkampen Marco Rubio, Bobby Jindal og Rand Paul har varslet at de ikke kommer. Det er fortsatt uklart om motkandidaten John Kasich dukker opp.

TORDENTALE: - Uærlighet er Trumps kjennemerke. Han tar det amerikanske folk for å være tosker, sa Mitt Romney, det republikanske partiets forrige presidentkandidat, i en tale på University of Utah i Salt Lake City under primærvalgkampen. Video: NTB Scanpix Vis mer

De fire senatorene Pat Toomey fra Pennsylvania, Kelly Ayotte fra New Hampshire, Mark Kirk fra Illinois og Ron Johnson fra Wisconsin sitter utsatt til høstens valg. Alle har enten sagt at de ikke kommer, eller at de tviler. Dette skyldes trolig at de sitter utsatt i delstater hvor også demokratene står sterkt, og at de frykter å bli knyttet for tett til en svært omstridt republikansk presidentkandidat.

Ødelagt fest

I forkant av landsmøtet har det dessuten vært så høye forventinger til republikanernes alkoholkonsum, at hele 204 barer i arrangørbyen har søkt om utvidet skjenketid til klokka 04. I tillegg har restauranter blitt booket av amerikanske selskaper for millioner av dollar, mens andre er blitt reservert for private sjampanjefester, skriver lokalavisa Cleveland Scene.

Nå kan det se ut til at mange av barene kan ha gjort det forgjeves.

- Alle bestillingene har fått reduserte budsjetter. Noen har halvert budsjettene, sier Mike Smith i Marigold Catering til avisa.

Stemningen blant republikanerne er nemlig temmelig lunken på grunn av Trump, og mange velger å droppe hele landsmøtet.

- Jeg ville heller sett min venn bli offentlig hengt, sier digitalstrateg i det republikanske partiet, Will Ritter, til Politico.

Få kjendiser

Foreløpig er det heller ikke de fremste kjendisene Trump har klart å trekke. Han har fått hanket inn proffgolfer Natalie Gulbis, som for øyeblikket ligger på en 484. plass på kvinnenes verdensranking.

Til stede er også Dana White, president for kampsportorganisasjonen Ultimate Fighting Championship, og såpeskuespiller og realitykjendis Antonio Sabato junior.

Noen av de andre kjente deltakerne på landsmøtet er Willie Robertson, kjent fra TV-serien «Duck Dynasty», tidligere Texas-guvernør Rick Perry, skuespiller Scott Baio, tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani, speaker Paul Ryan og såpeskuespiller Kimberlin Brown.

Ikke alene

Helt alene blir imidlertid ikke Trump i Cleveland.

Programmet som først ble offentliggjort søndag viser blant annet at store deler av Trump-familien vil fylle scenen inne i den svære basketballarenaen.

Kona Melania Trump skal tale. Det skal også barna Tiffany, Donald junior, Eric og Ivanka i tur og orden.

Trumps motkandidater i primærvalget, Ben Carson, Ted Cruz og Scott Walker vil være til stede. Onsdag skal tidligere speaker og presidentkandidat Newt Gingrich tale. Ifølge amerikanske medier lå han svært godt an til å bli visepresidentkandidat. I stedet valgte Trump Indiana-guvernør Mike Pence, som også skal tale samme kveld. Det hele avsluttes torsdag hvor Trump etter planen blir kronet som partiets kandidat.

KAOS: Det ble fullt kaos under det republikanske landsmøtet da det ble tvunget fram en avstemning for å tvinge fram regelendringer som kan hindre Trump i å bli partiets presidentkandidat. Video: CNN Vis mer