De rike, de snåle, de barske og de pene

Noe for enhver smak og avsmak i denne ukas valg til Europaparlamentet - som avgjøres i dag.

STILLER TIL VALG: Rumenske Elena Basescu, datter av Romanias president Traian Basescu. Foto: RADU SIGHETI/REUTERS/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Rumenske Elena Basescu, datter av Romanias president Traian Basescu. Foto: RADU SIGHETI/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BRUSSEL (Dagbladet.no): 375 millioner velgere i 27 land kan delta i valget av 736 medlemmer til Europaparlamentet. Av demokratiske valg er det bare India som overgår dette.

Europaparlamentet, med sete i Strasbourg og Brussel, får stadig mer makt og blir stadig viktigere i EU. Men det kan se ut som enkelte tar det som ei lekegrind eller et supperåd.

Velgerne avgjør hvem som skal kjempe på deres vegne, men er det tvilsomme millionærer, kongelige, klovner, billedskjønne kvinner, tøffinger, data-pirater eller disco-prinser? Valget er fritt.

«Illeluktende»
Silvio Berlusconi, Italias statsminister, har tidligere gjort fullkommen skandale i Europaparlamentet da han tilbød den tyske sosialdemokraten Martin Schultz en rolle som fangevokter i en film om en nazistisk konsentrasjonsleir.

Denne gang ville han fornye parlamentet med vakre kvinner, i stedet for «illeluktende og stygt kledte» politikere, på lista til partiet Frihetenes Folk (PdL). Da kokte kona, Veronica Lario, over og krevde skilsmisse.

STILLER TIL VALG: Italienske Barbara Matera. Foto: ALESSIA PARADISI/EPA/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Italienske Barbara Matera. Foto: ALESSIA PARADISI/EPA/SCANPIX Vis mer

Berlusconi kokte så lista av de billedskjønne ned til ei, Barbara Matera, fra hans egen fjernsynskanal. Hun skal være vakkert uvitende om politikk og er nå satt på et lynkurs i faget.

Vraket
Alt samme kan ikke sies om Rachida Dati, den tidligere justisministeren i Frankrike, som er nær venninne av den forrige kona til president Nicolas Sarkozy.

Hun fødte et barn unnfanget av en ukjent mann mens hun var statsråd, spaserte tilbake til taburetten fem dager etter fødselen, og fikk deretter sparken av Sarkozy som satte henne på valglista til Europaparlamentet mot hennes vilje.

STILLER TIL VALG: Franske Rachida Dati. Foto: JACKY NAEGELEN/REUTERS/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Franske Rachida Dati. Foto: JACKY NAEGELEN/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Hun har i alle fall erfaring fra politikk i mange år. Men også Dati, som har arabisk innvandrerbakgrunn, har fått mest omtale for sitt utseende, sine klær, store utgifter, kostbare vaner og sitt innfløkte privatliv.

Pappas håp
Hva Elena Basescu, den 28 år gamle dattera til Romanias president, Traian Basescu, vet om politikk er uklart, men hun har vært lærling hos et medlem av Europa-parlamentet fra farens parti. Ellers arbeider hun som fotomodell og omtales som «ei festejente» av aviser som kaller livet hennes «litt rotete».

Men faren sier hun «er mye flinkere enn folk tror». I alle fall har hun klart å la seg avbilde mens hun sitter på en liggende hingst, noe heste-kjennere vet er vanskelig.

STILLER TIL VALG: Tyske Gabriele Pauli. Foto: ROLAND BINDER/AP/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Tyske Gabriele Pauli. Foto: ROLAND BINDER/AP/SCANPIX Vis mer

Hester er ikke trygge liggende, aller minst med noen oppå seg, men det kan være hun har lånt en veldressert hest fra sirkus.

Farlig dame
Tyske Gabriele Pauli stiller opp for Frie Velgere i Bayern.

Hun er mest kjent for å ha felt Edmund Stoiber, som ledet delstatens regjering og Den Kristelig-Sosiale Unionen (CSU), søsterpartiet til forbundskansler Angela Merkels Kristielig-Demokratiske Union (CDU), ved å avsløre Stoibers overvåking av partifeller.

STILLER TIL VALG: Svenske Anna Maria Corazza Bildt. Foto: BOB STRONG/REUTERS/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Svenske Anna Maria Corazza Bildt. Foto: BOB STRONG/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Etterpå lot hun seg avbilde iført bare Bayerns flagg og svarte latex-hansker, samt kledt i lær på en motorsykkel. Kanskje kan denne, ellers uskyldige, moroa bringe Pauli inn i Europa-parlamentet.

«Kryssa på mej»
På et ganske annet politisk plan ligger Anna Maria Corazza Bildt, den italiensk-fødte kona til Sverige utenriksminister, Carl Bildt. Hun har studert politikk og arbeidet for FN, deriblant på Balkan hvor hun møtte ektemannen.

Det vakte undring blant en del svenske konservative da hun kom på lista til Moderaterne, og hun ble flyttet så langt ned at hun nå er avhengig av «kryss» (kumulering) for å bli valgt. «Kryssa på mej», sier hun.

Den kubanske sangen «Guantanamera» har hun fått omskrevet til «Annamaria» og lagt ut på You Tube.

STILLER TIL VALG: Spanske Emanuele di Savoia. Foto: TONINO DI MARCO/EPA/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Spanske Emanuele di Savoia. Foto: TONINO DI MARCO/EPA/SCANPIX Vis mer

Hun har en sønn med allergi, og snakker mest om trygg mat i valgkampen, og mat har hun også greie på fra et hotell med gourmet-restaurant som hun driver i Italia.

Kongelig
Hva da med Emanuele Filiberto Reza Ciro René Maria Filiberto di Savoia, som hevder å være rettmessig tronarving i Italia, men som om dette ligger i en krangel med en annen gren av det avsatte kongehuset?

Han bærer sveitsisk statsborgerskap, for der er han født. Han hevder å kjenne halvparten av Europas monarker og være i slekt med den andre halvparten. Og han snakker fem språk, sier han. Nå står han på lista for et lite kristelig-demokratisk parti.

Men i forretningslivet har han og hans forbindelser og ansatte kommet i politiets søkelys for utpressing, handel med nakendansere, skatteunndragelse, svindel, forbindelse til forbryterbander og ulovlig pengespill.

STILLER TIL VALG: Rumenske George Becali. Foto: FELICE CALABRO/AP/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Rumenske George Becali. Foto: FELICE CALABRO/AP/SCANPIX Vis mer

Tar prinsen av Venezia og Piemonte sikte på en plass i justiskomiteen?

Rikinger
Den rumenske millionæren George «Gigi» Becali har tilbrakt noen uker i fengsel. Hans fem livvakter fakket angivelig tre tjuver som hadde stjålet hans luksus-bil, hvorpå de ble låst inne i bagasjerommet på en bil, kjørt til et avsides sted og grundig banket opp i noen timer.

Han stammer fra sauegjetere, har tjent sin formue innen eiendom og eier en fotball-klubb. I politikken står han på ytterste høyre fløy.

Det samme gjør også den bulgarske nasjonalisten Slavi Binev, som er blitt rik på nattklubber, barer, diskoteker, bygningsindustri og sikkerhetsvakter. Han er mester i kampsporten tae kwon do. Binev ble valgt inn i 2007 og søker nå gjenvalg til parlamentet.

STILLER TIL VALG: Tsjekkiske Vladimir Remek. Foto: PETR DAVID JOSEK/AP/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Tsjekkiske Vladimir Remek. Foto: PETR DAVID JOSEK/AP/SCANPIX Vis mer

Protest
I Sverige blir ganske sikkert Christian Engström fra Piratpartiet valgt. De kjemper mot myndighetenes innblanding i internettet og for fildeling, og kan bli landets tredje største parti. Fra Storbritannia kommer det sikkert inn noen fra Uavhengighetspartiet som kjemper mot EU, lager mye sirkus i parlamentet og kjemper for å få drikke 0,5682 liter (en pint) øl i stedet for 0,5 liter.

I Tsjekkia kjemper den første ikke-russiske kosmonauten Vladimir Remek om en plass, og i Finland har vi Ari Vatanen, bilføreren som fire ganger har vunnet Rally Paris-Dakar.

Men ingen kan naturligvis overgå Silvio Berlusconi, verken i penger eller klovneri. Han er helt sikker på å bli valgt fordi han står på førsteplass for sitt parti i alle valgkretser.

STILLER TIL VALG: Finske Ari Vatanen. Foto: MARTIN BUREAU/AP/SCANPIX
STILLER TIL VALG: Finske Ari Vatanen. Foto: MARTIN BUREAU/AP/SCANPIX Vis mer

Etterpå kommer han til å frasi seg setet for å fortsette sin guddommelige komedie i Italia.