- De rike får mest

Hallgeir Kvadsheim mener de rike er vinnerne i statsbudsjettet for 2015.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk hvordan din skatt blir i denne helt ferske skattekalkulatoren.

(Dagbladet): Siv Jensen la i dag fram den blåblå regjeringens første statsbudsjett. Økonom og økonomijournalist Hallgeir Kvadsheim sier vinnerne er de som har en høy formue.

- Vinnerne er absolutt de med høy formue. Det er også en del pensjonister som vil tjene på dette, sier han i Dagbladets direktesending fra Vandrehallen. Bakgrunnen for dette er kuttet i formuesskatten. 

Den reduseres med 0,25 prosentpoeng, til 0,75 prosent. Samtidig økes bunnfradraget i formuesskatten fra én million til 1,2 millioner kroner. Det vil si at du må ha formue på over 1,2 millioner før du må betale formuesskatt.

Ifølge Siv Jensen gir endringen 280 000 pensjonister redusert formuesskatt.

- Også en del unge er vinnere i budsjettet, ved at frikortgrensen økes fra 40 000 til 50 000, slik at de kan tjene mer skattefritt. Men det er definitivt mest for de som tjener mest, sier han.

Mindre til «vanlige folk» Skattelettelsene er mindre for «vanlige folk».

- Tjener du mellom 300-600 000, som de fleste gjør, faktisk hele 2,2 millioner av oss, sparer du mellom 300-800 kroner på disse skattelettelsene, sier Kvadsheim. Han er ikke spesielt imponert over dette:

- Det er en kinobillett og en popkorn for familien, påpeker han.

Det gjøres også små kutt i inntektsskatten, og innslagspunktet for toppskatten økes.

- Frp bør se på sine velgere - Noe parodiert så sies det at Høyre er partiet for de rike, mens Frp er partiet for folk flest. Hvordan er dette sett i forhold til budsjettet? Ble Kvadsheim spurt av Martine Aurdal i livestudioet.

- Sånn sett har Høyre vunnet den kampen, for det er de rike som får mest. Frp bør kanskje se på deres velgergrunnlag og se hva de tjener. For med unntak av noen pensjonister, så er det ikke så mye å tjene for den jevne Frp-velger, mener han.

Han vil likevel ikke svartmale budsjettet for noen grupper.

- Det er noe til alle her. Norge går godt, vi har høy lønnsvekst og kan smile hele veien til banken. I tillegg får vi nå noen skattelettelser. Det er ingen rene tapere, men de rike er vinnerne, oppsummerer han.