De rike håver inn

Landets aller rikeste tar ut enorme beløp i skattefritt aksjeutbytte. For vanlige lønnstakere er det derimot svært lite å hente. Hundrelapper teller lite mot utbytte i hundretusenkroners-klassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er tallene som gir Forskjells-Norge nok et ansikt. På oppdrag fra SVs stortingsgruppe har Finansdepartementet kartlagt hvem som mottar utbytte her i landet.

Hovedkonklusjonen, som framgår av Dagbladets tabell, er følgende:

Mens folk med vanlig lærer- eller industriarbeiderlønn årlig mottar noen få hundrelapper i aksjeutbytte, er utbyttet i hundretusenkronersklassen for alle med millioninntekt.

Systematiske forskjeller

Undersøkelsen viser at forskjellene er store og systematiske. At aksjeutbytte i Norge - i motsetning til i de fleste andre vestlige land - er skattefritt på mottakers hånd, gjør at de systematiske forskjellene blir viktige.

De bidrar betydelig til å øke gapet mellom fattig og rik.

Tallene i undersøkelsen bygger på de nyeste inntektstallene for år 2000 - og gir alle som ønsker at skatt på aksjeutbytte gjeninnføres, vann på mølla.

«Skatteamnesti»

Ikke minst SVs nestleder Øystein Djupedal, som varsler skatteforslag under den pågående budsjettbehandlingen i Stortinget.

- Dette viser med tydelighet hvor skeivt aksjeutbyttet er fordelt i befolkningen, og at det finnes veldig store inntekter som ikke kommer til beskatning.

- Men selv om mottakerne ikke må skatte av utbyttet, er jo pengene beskattet med 28 prosent i bedriften?

- Jo, men også lønnsinntekt beskattes to ganger, både i bedriften som arbeidsgiveravgift og hos arbeidstakeren i form av inntektsskatt. Og hvorfor skal ikke også de som mottar utbytte betale, når nesten samtlige land vi kan sammenlikne oss med har slik skatt, tordner Djupedal.

- Det norske skatteamnestiet for disse rikfolka er helt sær-europeisk!

- Vi betaler regninga

Noe av det første Bondevik2-regjeringen gjorde da den overtok, var å fjerne skatten på aksjeutbytte. Da hadde utbytteskatten bare eksistert ett år.

- Nå kan rikfolk putte millioner rett i lomma uten at futen er borti pengene i det hele tatt, mener Øystein Djupedal.

- Mens sykepleiere og vaktmestere kan skattlegges mer enn 50 prosent, så skattlegges ikke de som tar ut aksjeutbytte overhodet.

Han vil nå foreslå i Stortinget at aksjeutbyttet heretter skal beskattes med 17 prosent, uten noen form for bunnfradrag.

- Det er hårreisende at folk i Norge ikke går i demonstrasjonstog mot det systemet vi har i dag. Når de rike ikke betaler skatt, må vi andre betale mer, fastslår Djupedal.