De rike og fellesskapet

Storebrand er for viktig for nasjonen til at selskapet kan sendes ut av landet. Neste helg går budfristen fra Sampo ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det første forsikringsselskapet jeg stiftet bekjentskap med var Tyr. Det forsikret kyr, sau og gris. Husene tok Norges Brannkasse seg av. Der var selveste lensmannen agent. Menneskelivet hørte til i Gjensidige. De kom med et bordur som det sto «Tiden går, Gjensidige består» på. Klokka trengte kronestykker for å gå. Nå er dette selskapsnavn man bare minnes. De er borte i den formen de hadde, akkurat som Brage, der jeg hadde min første livsforsikring. Det selskapet ble seinere til Brage-Fram, og nå er det en del av Storebrand. Strukturendringer og fusjoner er så visst ikke noe nytt i denne bransjen.

Men om forsikringer spiller en viktig rolle i våre liv, så er jeg oppvokst med en inngrodd skepsis til bank og forsikring som institusjoner og politiske aktører. Storebrands direktør Per M. Hansson eller DnCs Johan Melander var for 30 år siden sinnbildet på kapitalister som det gjaldt å holde nede. Både arbeiderbevegelsen og bøndene har vært skeptiske til kapitalistene, og mest til dem som representerte finanskapitalen. Når selskapene gikk godt, var det et tegn på at de flådde småsparerne og utsuget lånekundene. I stedet fikk vi statlige ordninger, en kredittsosialisme som vokste og vokste. Trusselen om en statlig forretningsbank sto alltid som ris bak speilet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer