- De rike slipper unna uansett

- Politikerne må bare si det som det er: De rike vil alltid slippe å betale like mye skatt som vanlige folk, sier skatteprofessor ved BI, Ole Gjems-Onstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke kjendiser Dagbladet skrev om lørdag tilpasser seg delingsmodellen i skatteloven og oppnår dermed atskillig mindre i skatt. Folk som Halvdan Sivertsen og Hege Schøyen sparer over en halv million i året på å gå klar av delingsmodellen.

Professor ved BI, Ole Gjems-Onstad, vil ikke kommentere enkeltsakene, men mener tilpasningsmulighetene Stortinget har lagt opp til gir oss et skattesystem som vil råtne på rot.

Sier og gjør

- Det er Stortinget som har lagt opp til et system hvor man inviterer folk til å tilpasse seg. Politikerne har seg selv å takke for det som nå skjer.

Gjems-Onstad kaller dette en endeløs spiral: Stortinget sier at alle skal bidra til felleskassen. Samtidig vet politikerne hvor enkelt det er å slippe unna. Men utad sier de at alle skal betale.

- Dette er en form for dobbeltkommunikasjon som jeg har lite sans for, sier professoren.

- Gjør dette at vanlige folk vil ha mindre lyst å betale skatt?

- Det er klart skepsisen til systemet blir stor når det sies at alle skal betale, mens det bare er vanlige folk som gjør det, sier Gjems-Onstad.

Moderne Onkel Skrue

Gjems-Onstad mener altså det er på tide at politikerne legger kortene på bordet og sier det som det er. Og slik mener Gjems-Onstad virkeligheten er: En moderne Onkel Skrue eier bedrifter. Politikerne tør ikke gjøre noe med bedriftsbeskatningen, av redsel for å skade norske bedrifter og norsk økonomi. Så lenge man ikke rører ved bedriftskattesatsen, vil man heller ikke røre ved skattesatsen Onkel Skrue må betale. Resultat: Onkel Skrue betaler det han vil.

- John Fredriksen og Kjell Inge Røkke vil sørge for aldri å ha noe annet enn finansinntekter. Politikerne vet at de virkelig rike aldri vil betale mer enn maks 28 prosent. Det er ikke troverdig når det sies at vi skal ta de rike, men verne om bedriftene, mener professoren.

Mellom de vanlige skatteyterne og de virkelig rike, ligger for eksempel kjendisene Dagbladet omtalte lørdag. De har ikke nok penger til å gå helt klar av skattesystemet, men tilpasser seg så godt som råd er.