STORE ORD: - Jeg våger påstanden om at vi er i gang med den viktigste valgkampen i SVs historie, sa Audun Lysbakken under åpningen av SVs landsmøte i Lillestrøm i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORE ORD: - Jeg våger påstanden om at vi er i gang med den viktigste valgkampen i SVs historie, sa Audun Lysbakken under åpningen av SVs landsmøte i Lillestrøm i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- De rike sutrer mest

Audun Lysbakken lover boliger til alle, oljemotstand og kamp for asylbarna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partileder Audun Lysbakken har nettopp avsluttet sin tale på SVs landsmøte. Han sier at valget til høsten blir det viktigste noen gang.

- Jeg våger påstanden om at vi er i gang med den viktigste valgkampen i SVs historie. Jeg har bedt partiveteraner ta replikk på meg hvis noen kan komme på en viktigere. Ingen har gjort det, sier Lysbakken.

- La oss vinne dette valget, sier Lysbakken, til stormende applaus fra landsmøtet.

Hovedpunktene i talen dreide seg om olje, asylbarn, EU og motstand mot privatisering av skole og helsevesen.


Olje som hovedtema  
- Oljetilhengerne forsøker med jevne mellomrom å framstille motstanderne som kaffe lattedrikkende søringer som står i veien for utvikling og arbeidsplasser i nord. Det gjør meg forbannet, sier Lysbakken.
 
- Fordi de framstiller Nord-Norge som et slags u-land uten ideer, som må reddes av oljeindustrien. Nord-Norge trenger ingen almisser. Oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja vil i beste fall gi en femtedel av de arbeidsplassene som fiskeri og reiseliv skaper i dag, sier Lysbakken.

Han nevner fire hovedargumenter mot oljeboring: Ansvar for å ta vare på sårbar natur, sikring av næringsgrunnlaget i nord, redusere oljeavhengigheten i norsk økonomi og å bekjempe klimaproblemene.

- Alle tunge fagmiljøet støtter oss, både de som jobber med fiskeri og de som er opptatt av miljø, sier Lysbakken.

Han angriper det han mener er blitt et prinsipp i oljepolitikken, om at «det går sikkert bra».
- Tenk om det skulle være prinsippet for avgjørende veivalg i norsk politikk, sier Lysbakken.

- De rike sutrer
Et annet hovedtema for SV er «rettferdig fordeling». SV-lederen mener at de rike sutrer, blant annet om formuesskatt.

- Det er dessverre ikke alltid slik at de som har det best, klager minst, mens de som har grunn til å si fra reiser stemmen. Vår klare melding for de neste fire årene er: Ikke et skattekutt til den styrtrike sutreklassen.

SV-lederen mener at det er avgjørende å skape små forskjeller, og vil gjøre det gjennom en fellesskole, ved å innføre en nasjonal minstenorm for sosialhjelp og å si nei til stykkprisfinansiering og privatisering i helsevesenet. Han ønsker å satse på folkehelse ved å styrke helsestasjonene med 1500 nye stillinger på helsestasjonene og i skolehelsetjenesten, og å sikre alle rett til heltidsstilling. SV går også til valg på å lage en nasjonal boligplan, der målet er 40 000 nye bolger i året.

- Slik at vi sikrer alle mennesker i landet et godt sted å bo til en overkommelig pris.

Lysbakken skryter også av regjeringens og SVs barnehagesatsing, som har ført til flere barnehageplasser. Nå skal kvaliteten komme etter, med en bemanningsnorm.

- Vårt mål er at minst halvparten av de ansatte i barnehagene skal ha pedagogisk kompetanse, sier Lysbakken.

Asylbarn og krig Lysbakken lover å fortsatt kjempe for asylbarna.

- SV går til valg på en politikk for barn, som har mindre fokus på streng og mer på rettferdi, sier Audun Lysbakken.

- Verden trenger et sterkere FN, ikke NATO som verdenspoliti, sier partilederen.

Både NATO og EØS blir det debatt om på SVs landsmøte. Flere, deriblant Sosialistisk Ungdom, ønsker at partiet skal gå lengre enn i dag i sin motstand.

- Det er ingen hemmelighet at vi i SV arbeider for å skape flertall i befolkningen for å erstatte EØS med en bedre avtale for Norge. Skal vi lykkes med det, må vi vinne over folk med våre argumenter, litt etter litt, sier Lysbakken.

Han har tidligere sagt at det ikke er aktuelt å stille ultimatum i regjeringen om EØS. Men i talen sier han at Norge må bruke vetoretten mer. Han varsler at det kan komme et veto mot EUs jernbanedirektiv, som ifølge Lysbakken vil pålegge konkurranseutsetting.

Kulturdebatt Audun Lysbakken har gjort Frp til sin hovedfiende i valgkampen. I Dagbladet i dag sier han at fløypartiene er viktige, fordi Frp og Sv vil være med på å dra storpartiene Høyre og Arbeiderpartiet til heholdsvis høyre og venstre.

I talen angriper han Frp.

- Våre verdier kommer ikke med kulturrabatt. Derfor er SV et konsekvent og konkret parti i verdikampen. Det er påfallende hvor høye og mørke Frp er i sin fordømmelse av konservative muslimer, og hvor lave og lyse de er i oppgjøret med andres fordommer. For hvis det er typisk norsk å være opptatt av likestilling, små forskjeller og nøysomhet, da er Frp en usedvanlig dårlig representant for norsk kultur, sier SV-lederen.

Han langer også ut mot Frp når det gjelder økonomisk politikk og klimapolitikk.

- Det står mellom de som vil sette klimapolitikken først i solidaritet med de som kommer etter oss, og de som heller vil prioritere hemningsløs forbrukerfest i dag. I alle disse debattene står SV og Frp på hver sin fløy, sier han.

- La oss sørge for at klimafornektere aldri får plass i noen norsk regjering. Og la oss sørge for at Frp aldri får gjennomføre sin økonomiske politikk, som vi øke forskjellene i Norge og bygge ned den norske velferdsmodellen, sier Lysbakken.

Han advarer mot at Frp vil få innflytelse i en blå regjering.

- Det aller viktigste valget 9. september er om det er vi eller dem som skal ha en hånd på rattet i styringen av Norge, sier Lysbakken.

Til Dagbladet i dag svarer Siv Jensen at SV er sin egen største fiende, og at Frp skal stå i stormen.

Ligger dårlig an
Om framtida er han optimist og tror at partiet har mulighet til å gjøre det bedre enn de siste målingene har vist. Februarmålingen til Dagbladet viste bedre resultater enn på lenge. Men - i VGs måling i dag, går partiet ned til 4,1 prosent og ligger dermed hårfint over sperregrensa.

Reformer
På landsmøtet skal partiprogrammet for 2013-2017 vedtas. SV ønsker fire reformer. En om klima og kollektivtransport, en om skole, en om boliger og en om arbeidsliv. Partiledelsen mener at miljø og skole er de to viktigste sakene.

Det blir debatt om disse reformene og i tillegg en rekke andre saker, blant sjødeponi, stripping, hijab i politi og rettsvesen, skjenketider, verneplikt for kvinner, EØS og førerkort for 17-åringer.

Ungdomspartiet Sosialistisk ungdom og leder Andreas Halse står for dissensene i flere av disse sakene.