Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De rike vant

I valgkampen lovte Kjell Magne Bondevik at økt bruk av oljeformuen først skulle løse fattigdommen i Norge. Nå er løftebruddet et faktum. Fattigpakka er på 248 millioner. De aller rikeste aksjeeierne får 1500 millioner. - Et champagnebudsjett, mener SV-leder Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men den største følelsen av «X-files» i budsjettet - «du tror det ikke før du ser det» - får man ved å studere endringene i alkoholavgiftene. Bondevik-regjeringen bruker vesentlig mer penger på billigere alkohol, enn til fattigdomspakka. 345 millioner kroner går til billigere sprit, vin og øl, mens fattigløftet summerer seg til 248 millioner kroner.

Løftebruddet

- Retningen er feil. Dette budsjettet gir betydelige lettelser til dem som har mye fra før av, mens mange av dem som har lite, får enda mindre, konkluderer Jens Stoltenberg.

- Hvis dere er stille nå, hører dere champagnekorkene sprette i Holmenkollåsen, sier SV-leder Kristin Halvorsen i en kommentar til Bondevik-regjeringens statsbudsjett.

Hun mener dette er et budsjett for økte forskjeller.

Kristelig Folkeparti var ett av partiene under valgkampen som kritiserte Stoltenberg-regjeringen hardt for deres manglende fattigdomspolitikk. Det hele ble toppet av Kjell Magne Bondeviks krystallklare løfte under NRKs direktesendte folkemøte i Tromsø 5. september. Bondevik sa at vi kunne bruke mer av oljepengene:

«La oss bruke det på dem som trenger det mest. Vi skal først løse fattigdomsproblemene i Norge.»

Nå foreligger fasiten. I likhet med Stoltenberg-regjeringen, tapper finansminister Per-Kristian Foss seks milliarder kroner ekstra ut av petroleumsfondet. Det aller meste av disse pengene går nå til skatte- og avgiftslettelser.

De aller rikeste i Norge får en gigantisk julegave på 1,5 milliarder kroner når skatten på aksjeutbytte fjernes. De 10 prosent aller rikeste i Norge står for hele 90 prosent av det totale aksjeutbyttet hvert år i Norge.

Fattigløftet

Fattigdomssatsingen blir småpenger i forhold til skattelettelsene. Men den nye regjeringen er rask til å minne om at de bruker mer penger på de fattige enn den forrige regjeringen. Fattigdomspakka ser slik ut

  • 86 millioner kroner i økt barnetillegg til alders- og uførepensjonister.
  • 70 millioner kroner til kontantstøtte for sosialhjelpsmottakere.
  • 20 millioner kroner for økning i lys- og varmeutgifter i bostøtten.
  • 71,5 millioner kroner mer til tiltak for rusmisbrukere.

Forskjells- Norge

Budsjettforslaget til Per-Kristian Foss og Kjell Magne Bondevik vil innebære større forskjeller i Norge. Dette kommer klart fram av regjeringens egen tabell for fordelingsvirkningene av skatte- og avgiftsopplegget.

  • De med inntekter over 477500 kroner vil få en gjennomsnittlig skattelette på 5500 kroner.
  • Årsinntekter under 172300 kroner vil få skattelette mellom 500 og 1000 kroner.

Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at han er skuffet over hvem som må betale regningen i Bondeviks budsjettforslag.

- Det er de eldre og uføre som må betale mer for medisiner, skoleelever som må betale mer for skolebøker og studenter som hver måned mister 1000 kroner i stipend. I tillegg kuttes det betydelig på viktige boligtiltak.

Stoltenberg mener Bondevik-regjeringen gjør for lite for å forebygge fattigdommen.

- Det er viktig å hjelpe dem som har det økonomisk vanskelig, men det er helt avgjørende å lage et samfunn der folk ikke blir fattige. At Bondevik regner med økt arbeidsløshet, men likevel kutter i arbeidsmarkedsetatens innsats for å få folk i jobb, er ikke bra.

<B>BUDSJETTVINNERE:</B> Røkke er blant landets rikeste. Nå kan han juble over Bondevikregjeringens statsbudjett.
Hele Norges coronakart