De rikes skattekutt kunne finansiert 13 000 nye lærere

De ti prosent rikeste har fått 24 000 kroner hver i skattekutt av Erna Solberg. Det kunne finansiert 13 000 lærere eller 54 000 barnehageplasser - i året. - Sløseri med fellesskapets penger, sier Hadia Tajik (Ap).

LÆRERE OG BARNEHAGER: Skattekuttene til de rikeste kunne i stedet gått til flere lærere og barnehageplasser, påpeker Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet
LÆRERE OG BARNEHAGER: Skattekuttene til de rikeste kunne i stedet gått til flere lærere og barnehageplasser, påpeker Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De ti prosent rikeste er blitt enda rikere under Erna Solberg. Ikke bare har bolig- og aksjemarkedet hatt en voldsom vekst, men de rikeste har også fått drahjelp av regjeringens skattekutt.

Samlet betaler de 438 900 personene som befinner seg på toppen av den økonomiske samfunnspyramiden 10,6 milliarder mindre i skatt i 2021 sammenlignet med skattenivået fra 2013.

Det tilsvarer et skattekutt på 24 000 kroner per rike snute.

Bakgrunnen for Arbeiderpartiets tall og beregninger er et svar Jan Tore Sanner ga til Stortinget på spørsmål om fordelingseffekten av regjeringens skatteendringer.

- Hver dag kunne skattekuttene til de 10 prosent rikeste finansiert 36 lærere eller 148 barnehageplasser i året. Vi mener det er sløseri med fellesskapets ressurser å kaste penger etter folk som har mye fra før. Nå må det være vanlige folks tur, sier Ap-nestleder Hadia Tajik, som smiler når hun får flettet inn Arbeiderpartiets slagord.

Mens de 10 prosentene som tjener mest har fått 10,6 milliarder i skattekutt har de 50 prosentene som tjener minst fått langt mindre i skattelette med Erna Solberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer