De rikeste blir rikere

I løpet av det siste året har de 400 rikeste i landet til sammen blitt over 100 milliarder kroner rikere, ifølge Kapital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av finansmagasinet Kapitals ferske 400-rikeste-liste. Snittformuen på den pengestinne lista har nå passert milliarden. Men gjennomsnittet lyver litt.

Det er for de aller rikeste at pengene virkelig har ynglet - til sammen har de 100 på toppen 300 milliarder å rutte med.

De neste 100 på lista er gode for 65 milliarder kroner og de 100 deretter har en formue på 42 milliarder kroner, skriver Kapital.

Mye av rikingenes formuevekst må tilskrives et fantastisk år for norsk næringsliv.

Jubelbørs

Men det er ikke bare de aller rikeste som seiler i økonomisk medvind. Stadig flere av oss har råd til langt mer enn smør på brødet.

I fjor hadde 24 080 personer i Norge en skattbar inntekt på over én million kroner - en økning på 40 prosent i løpet av to år. Så det skulle ikke være tvil: Nordmenn har aldri vært rikere.

- For de som først og fremst har børsnotert formue, er forklaringen opplagt. Bare i år har børsoppgangen vært på 35 prosent, sier professor i finansiell økonomi Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet. Han tror ikke det gjør så stort utslag hvilket politisk styre landet har.

- For å si det sånn: Valgresultatet gjorde ikke noe utslag på børsen, sier Bøhren.

Norges desidert rikeste

To som er blitt mye rikere det siste året er henholdvis Norges rikeste og åttende rikeste mann: John Fredriksen og Kjell Inge Røkke.

Fredriksen har økt sin formue med utrolige 10,6 milliarder kroner det siste året. Landets i særklasse rikeste er nå god for 33,3 milliarder kroner.

Professor Bøhren har denne forklaringen på Fredriksens suksess:

- Fredriksens Frontline er verdens beste tankselskap. Klart han gjør det bra når han har mesteparten av verdiene i Fronline-aksjer, sier Bøhren. Ifølge Kapital kan Fredriksen bli den største norsk næringsliv noen gang har fostret, dersom han i tillegg får norsk fiskerinæring på føttene.

Kapital kaller Røkkes gjeninntreden på formuetoppen et «utrolig comeback».

I år anslår magasinet Røkkes formue til 8,2 milliarder kroner, mot 1,6 milliarder året før. Kapital mener mye av suksessen kan forklares med at Røkke har ryddet opp i eiendelene sine og solgt unna de mest tapsbringende.

RIK: Stein Erik Hagen (49)
RIKERE: Olav Thon (82)
RIKEST: John Fredriksen (61)