Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De rikeste skjelver

«Du skal ikke betale mer i samlet inntekts- og formuesskatt enn 80 prosent av inntekten.» Denne regelen beskytter de aller rikeste fra å måtte skatte av hele sin formue. - Den er vår redningsplanke, sier tobakkskongen Johan Andresen. Arbeiderpartiet foreslår å fjerne den. Og de rike skjelver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rikeste i Norge frykter nå at politikerne kan finne på å fjerne regelen som begrenser formuesskatten. For det er ikke bare i Arbeiderpartiet man vurderer skatteendringer for å «flå de rike». Finansminister Gudmund Restad sier til Dagbladet at i den grad den skal gjøres en skatteomlegging er poenget å ta de aller rikeste, slik at omleggingen har en sosial profil. Restad innrømmer at 80-prosent regelen, som den kalles, gjør at de med store formuer slipper unna beskatning. Han vil imidlertid ikke gå inn på om han er åpen for å endre den.

Stor uro

I går var det Stein Erik Rimi-Hagen som raslet med sablene og truet med utflagging. Stein Erik Hagen opplyste til Dagbladet at «noen hadde snakket sammen». En håndfull mennesker som ikke godtar å betale skatt av hele sin formue. Under intervjuet gikk det klart fram at å fjerne 80-prosent regelen, var et forslag han så på med stor uro. Han er ikke alene.

- Hvis denne regelen blir fjernet, kan det bety at vi må tappe bedriften for penger eller få inn andre på eiersiden, for å betale skatt, sier tobakkskongen Johan Andresen jr.

Det er dette Stein Erik Hagen også frykter. På Dagbladets spørsmål om han ikke bare kunne selge aksjer for å betale skatten, svarte Rimi-Hagen:

- Jeg selger ikke en eneste aksje. Da mister jeg kontrollen over selskapet og hva skulle jeg da finne på å gjøre?

Redningsplanke

- Er 80-prosent regelen deres redningsplanke, Johan Andresen jr.?

- Ja, det er i og for seg det, sier milliardæren Andresen.

Møbelkongen Jens Petter Ekornes skjelver også i buksene og sier han minnes med gru den gangen onkelen måtte ta opp lån for å finansiere formuesskatten. På femtitallet var ikke 80-prosent regelen innført og ifølge Ekornes betalte onkelen mer i skatt enn han hadde i inntekt.

- Hvis regelen fjernes er mange nødt til å selge seg ut av selskapene sine, mener Ekornes. Han støtter Rimi-Hagen og synes hele formuesskatten rammer nøysomme folk som legger opp sin formue i stedet for å forbruke den.

- Står fast

Det inntrykket Dagbladet sitter igjen med etter å ha snakket med en rekke næringslivsledere med store formuer, er at de ikke tror politikerne tør fjerne regelen som beskytter de rikeste. Men Aps finanspolitiske talskvinne Hill-Martha Solberg er helt klar:

- De skatteendringsforslagene vi har fremma står fast. Også om vi kommer i posisjon, konstaterer hun og mener det helt klart er mulig å justere skattesystemet slik at de som har mest betaler mer.

- Jeg tror ikke Rimi-Hagen eller noen i hans kategori bør engste seg for skattetrykket. Det han må betale, har han råd til, sier en bestemt Solberg.

Konsernsjef i Aker RGI, Bjørn Rune Gjelsten sier det slik:

- I teorien må man selge seg ut for å betale skatten hvis 80-prosent regelen fjernes. Men man har jo alltids noen ekstrainntekter.

NOE NERVØS:</B> Tobakkskongen Johan Andresen jr. frykter at 80 prosent-regelen skal falle bort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!