BER GIVERNE VÆRE KRITISKE: Daglig leder i Innsamlingskontrollen, Børre Hagen, og adm.sekretær Ingrid M. Krystad offentliggjør i dag en liste over organisasjoner de mener nordmenn ikke bør gi penger til. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BER GIVERNE VÆRE KRITISKE: Daglig leder i Innsamlingskontrollen, Børre Hagen, og adm.sekretær Ingrid M. Krystad offentliggjør i dag en liste over organisasjoner de mener nordmenn ikke bør gi penger til. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- De ringer rundt til eldre og spør «synes du det er leit at det er slik?». Det er så utspekulert

Her er organisasjonene du IKKE bør gi penger til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De ringer deg eller oppsøker deg gatelangs med innsamlingsbøsser - og bedyrer at de samler inn penger til gode formål. De framstår som oppriktige, gode og ærlige organisasjoner - men Innsamlingkontrollen (IK) mener du bør være påpasselig med hvem du gir penger til.

I dag lanserer de for første gang en «verstingliste» over organisasjoner du ikke bør gi penger til.

- «Kreft» og «overgrep» Dagbladet kan nå offentliggjøre lista, som i alt består av 13 organisasjoner.

ChildCare Norge, Barnas Vel og Foreningen Tiltak er blant organisasjonene på lista. Felles for alle innsamlerne, er at de retter seg mot barn.

Ofte «kreftrammede» eller «overgrepsutsatte», både i inn- og utland.

- De ringer rundt til eldre mennesker, gjerne med velformulerte, ferdigskrevede manus. Det går på at de vil samle inn penger for å hjelpe barn rammet av kreft eller overgrep, sier stiftelsens daglige leder, Børre Hagen.

Han forklarer at IK har mottatt flere eksempler på slike manuser.

- DÅRLIGE UNNSKYLDNINGER: Hagen forteller at flere organisasjoner «lover» at de skal gi Innsamlingskontrollen opplysninger om driftingen og økonomien sin. Men de hører aldri fra dem. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- DÅRLIGE UNNSKYLDNINGER: Hagen forteller at flere organisasjoner «lover» at de skal gi Innsamlingskontrollen opplysninger om driftingen og økonomien sin. Men de hører aldri fra dem. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- De stiller deg spørsmål som «har du hørt at det er slik?», «berører det deg at det er slik?», «synes du det er leit at barn har det slik?» - og så går de over på «ville du vært villig til å hjelpe disse barna?». Da tør ikke folk si nei, sier Hagen.

- De lover Stiftelsen har i lengre tid forsøkt å samle inn informasjon fra organisasjonene som nå står oppført på det de kaller Obs-lista. Alle organisasjonene har fått flere advarsler om at de til kan havne på lista.

Er de oppført på den, er det fordi de ifølge Innsamlingskontrollen mangler vilje til å informere om økonomiske og organisatoriske forhold.

- De «lover» at de skal gi oss opplysninger om driften og økonomien. Men vi hører aldri fra dem. Det er så utspekulert, sier Hagen.

BEGRUNNELSE: Slik begrunner Innsamlingskontrollen årsaken til at tre av organisasjonene er på lista.
BEGRUNNELSE: Slik begrunner Innsamlingskontrollen årsaken til at tre av organisasjonene er på lista. Vis mer

Innsamlingskontrollen får til stadighet tips fra blant andre privatpersoner som mener de har blitt kontaktet av useriøse - ofte aggressive - selgere som hevder de samler inn penger for å kunne hjelpe barn.

- Noen av dem går på gata i Oslo. Organisasjonene samler inn penger til formål ingen er uenige med.

Derfor kan det være vanskelig å si nei, mener stiftelsen.

PÅ LISTA: ChildCare Norge har ikke gitt Innsamlingskontrollen opplysningene de har etterspurt. Skjermdump: ChildCare.no
PÅ LISTA: ChildCare Norge har ikke gitt Innsamlingskontrollen opplysningene de har etterspurt. Skjermdump: ChildCare.no Vis mer

- Hva skal man gjøre dersom man blir oppringt av det som virker som vennlige, ærlige organisasjoner som spør om man vil hjelpe til?

- Man må stille dem spørsmål, være kritisk. Men ofte er det slik at de til og med kan svare «ja» på at de er registrert hos Innsamlingskontrollen, uten at de er det. Be dem dokumentere at de er det, sier han.

- Bare tull Når Dagbladet ringer organisasjonene på Obs-lista, er det mange det er vanskelig - hvis ikke umulig - å kontakte. De eneste organisasjonene som svarer, er Al Farquan Relief, Foreningen Tiltak og Futuro Con Dios.

Førstnevnte sier han vil involvere organisasjonen sin i IK først hvis det blir påbudt.

- Innsamlingskontrollen er privat, ikke statlig - så vi mener vi ikke er pliktige til å registrere oss. Det er bare tull. Vi har sett på det, men mange store organisasjoner er ikke med, så da ser vi ikke hvorfor vi skulle være det, sier daglig leder Farid Bendriss til Dagbladet.

SVARER IKKE: Barnas Forening og Barnas Vel har er registrert på samme nummer, men heller ikke Dagbladet får kontakt med organisasjonen. Skjermdump: Barnas Forening
SVARER IKKE: Barnas Forening og Barnas Vel har er registrert på samme nummer, men heller ikke Dagbladet får kontakt med organisasjonen. Skjermdump: Barnas Forening Vis mer

Bendriss og hans organisasjon ble tidligere i år omtalt i Dagsavisen. Bendriss ble spurt om et angivelig samarbeid med den  omstridte islamistiske gruppa Profetens Ummah.

- Det er ikke det at vi ikke er til å stole på - det er bare «business» for Innsamlingskontrollen. De ber oss sende ditt og datt, men jeg vet hva jeg driver med. Hvis det blir en pliktig greie skal jeg følge opp, vi har ikke noe å skjule. Det er ikke store beløp vi samler inn, vi er en liten organisasjon - og de som gir til oss vet hva de gir til, sier Bendriss.

Etter at Innsamlingskontrollen begynte arbeidet med Obs-lista, har de «advart» totalt 20 organisasjoner.

PÅ LISTA: Foreningen Tiltak sier til Dagbladet at de har forsøkt å registrere seg. - Vårt store mål for 2014 er å registrere oss, sier daglig leder Geir Andersen. Skjermdump: Foreningen Tiltak
PÅ LISTA: Foreningen Tiltak sier til Dagbladet at de har forsøkt å registrere seg. - Vårt store mål for 2014 er å registrere oss, sier daglig leder Geir Andersen. Skjermdump: Foreningen Tiltak Vis mer

- Det er ikke slik at de sju organisasjonene som ikke er på lista, er friskmeldt. Det kan være at vi er i dialog med dem, eller at de jobber med å få sendt oss informasjonen sin, sier Hagen.

Streetlight advart Blant de sju organisasjonene er Streetlight, som etter tyfonen på Filippinene i november i fjor samlet inn i overkant av 13 millioner kroner.

De har aldri ført regnskap i Norge, til tross for at de har en ansatt i landet, men jobber ifølge IK nå med å sende over regnskapet sitt til stiftelsen.

- Vi har rett og slett ikke hatt midlene til det, sa Johannesen i januar, da Dagbladet spurte hvorfor ikke organisasjonen var registrert.

- Vi har hele tida vært en veldig liten organisasjon, sa han.

Styreleder i Streetlight, Robert Hoven, presiserer overfor Dagbladet at han er den eneste som mottar lønn fra Streetlight i Norge. Han er ansatt i en 20 prosents stilling. Resten jobber gratis, ifølge Hoven.

Han har tidligere uttalt at organisasjonen ikke har prioritert innmeldingskostnadene.

ALVORLIG: På IKs liste over versting-organisasjoner er flere ukjente og kjente organisasjonsnavn. Lista er ikke endelig - flere kan komme til å havne på den, sier daglig leder Børre Hagen og adm.sekretær Ingrid M. Krystad. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ALVORLIG: På IKs liste over versting-organisasjoner er flere ukjente og kjente organisasjonsnavn. Lista er ikke endelig - flere kan komme til å havne på den, sier daglig leder Børre Hagen og adm.sekretær Ingrid M. Krystad. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- I 2013 hadde vi et budsjett på 1,1 millioner, og med så lav omsetning var vi ikke revisjonspliktige - og har derfor heller ikke ført regnskap for driften i Norge. Vårt mål har vært og er å ha så lave administrative kostnader som mulig, men med den veksten vi har hatt ser vi nå behovet, sa han til Dagbladet i januar.

108 organisasjoner IK presiserer at de er i løpende kontakt med Johannesens organisasjon. Streetlight holder ifølge IK på med å få tilsendt stiftelsen en midlertidig oversikt over regnskapet sitt.

108 organisasjoner er i dag registrert i Innsamlingsregisteret.

Innsamlingskontrollen mener det er problematisk at de som vil - enten de har gode hensikter eller ikke - kan samle inn penger.

- De som holder på slik, ødelegger for frivilligheten. Vi mener giverne må bli bevisst på hvem de gir til, sier Hagen.

Etter at denne saken sto på trykk har også Knut Foseide, som styrer både Barnas Forening, Barnas Vel og School 4 Life, besvart Dagbladets henvendelse.

Han sier blant annet at organisasjonene «ikke ser fornuften i å samarbeide med et privat register eid av konkurrerende innsamlingsvirkskomhet». Les hele begrunnelsen under «Dette svarer organisasjonene».