- De rød-grønne fikk flest stemmer

Stoltenberg synes Bondeviks regnemetode er spesiell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no skrev tidligere i dag at de borgerlige fikk 21 000 flere stemmer enn Stoltenbergs regjeringsalternativ. Mandatfordelingen i hvert enkelt fylke sørger likevel for at de rød-grønne får flest mandater på Stortinget, og dermed regjeringsmakt.


- Valgordningen er ikke matematisk, men det er den valgordningen Stortinget har vedtatt og da får vi sånne utslag, sier Aps partisekretær Martin Kolberg til Dagbladet.no.

Hadde svaret ditt vært det samme om situasjonen var motsatt og Bondevik fortsatt var statsminister?

- Ja, det hadde det vært, sier Kolberg.

Jens regner annerledes

Landets neste statsminister Jens Stoltenberg er uenig i at de borgelige fikk flest stemmer. Han mener man må regne på en annen måte enn den Bondevik bruker.

Statsministeren har nemlig lagt Frps stemmer til grunn når han hevder at det var 21 000 flere stemmer på borgerlig side.

- Om vi sammenligner regjeringsalternativer så er det 400 000 - 500 000 flere som har stemt på vårt alternativ sammenlignet med Bondevik sitt regjeringsalternativ, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.no.

- I tillegg, om man skal regne på den måten som noen har regnet, så må man også telle med RVs stemmer. Da er det flere rød-grønne stemmer enn blå stemmer, sier Stoltenberg.

- Vi har en bredere folkelig tilslutning. Det er realiteten. Uansett hvordan man regner så er vi suverene, sier den påtroppende statslederen.

DEN NYE OG DEN GAMLE: Påtroppende statsminister Jens Stoltenberg møtte Kjell Magne Bondevik i TV2-studio i dag tidlig.