De røde har vunnet valget i Danmark

Rød blokk har vunnet valget i Danmark. Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen blir trolig ny statsminister.

NY STATSMINISTER: Alt ttyder på at Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen blir ny dansk statsminister. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau NTB scanpix
NY STATSMINISTER: Alt ttyder på at Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen blir ny dansk statsminister. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau NTB scanpixVis mer

Med 100 prosent av stemmene talt opp, er det klart at Mette Frederiksen i Socialdemokratiet kan danne flertall med støtte fra Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten.

– Det er en historisk seier, sier hun og tilføyer at danske velgere har valgt en ny retning.

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen (41) vil etter alt å dømme bli ny statsminister med støtte fra De radikale, Enhedslisten og SF. Men Enhedslistens leder Pernille Skipper varsler harde forhandlinger om et regjeringsprogram.

– Et godt resultat for oss betyr mye for vår posisjon i forhandlingene med Mette Frederiksen. Det vil være mange partier som må finne sammen, sier Skipper.

Radikale Venstre, som støtter regjeringsskiftet, sier at partiet vil presse på i klimasaken.

– Vi skal bruke resultatet til å presse Mette Frederiksen på klimasaker. Det blir ikke lette forhandlinger, men jeg tror de vil lykkes hvis alle er innstilt på kompromisser, sier Ida Auken fra Radikale Venstre.

ISLAMKRITISK: Rasmus Paludan, partileder for det danske islam- og innvandringskritiske Stram Kurs, har fått mye oppmerksomhet etter at en video fra desember 2018. Video: Stram Kurs. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Dansk Folkeparti halvert

Blå blokk, som omfatter regjeringspartiene ledet av dagens statsminister Lars Løkke Rasmussen, ligger an til å få under 80 representanter. Det ytterliggående høyrepartiet Stram Kurs havner trolig under sperregrensen, mens innvandringskritiske Dansk Folkeparti blir halvert og får mindre enn 10 prosents oppslutning.

Partiets leder Kristian Thulesen Dahl sier at han ikke vil trekke seg etter det dårlige resultatet.

– Jeg forlater ikke skuta i stormvær, men tar ansvar for å ta partiet fram igjen, sier Thulesen Dahl.

Tendensen var klar gjennom hele kvelden og forsterket seg mot slutten. Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre får 91 mandater og dermed flertall uten det grønne partiet Alternativet.

Det er 179 plasser i Folketinget, og 90 representanter gir flertall.

DANMARK: I januar skal den danske innvandring- og islamfiendtlige politikeren Rasmus Paludan ha kjørt inn i en meningsmotstander. Hendelsen etterforskes av politiet. Video: Privat Les mer om Paludan her: https://www.dagbladet.no/nyheter/snur-danmark-pa-hodet---vi-har-aldri-sett-noe-liknende/71061141 Vis mer

Flertall

Hvis Alternativet regnes sammen med rød blokk, får de røde rundt 5 mandater til.

Socialistisk Folkeparti (SF), som inngår i rød blokk, ligger an til å nesten doble antallet representanter i Folketinget.

Venstre gjør et godt valg, men taper likevel regjeringsmakten. Noe lederskiftet skal imidlertid ikke være aktuelt.

– Vi har Lars Løkke som formann. Det er uaktuelt å skifte leder etter folketingsvalget, selv om det ser ut til at vi ikke har tilstrekkelige med mandater til å fortsette, sier Venstres nestformann og finansminister Kristian Jensen.

Solid blokkinnsats

Blant partiene som utgjør den røde blokken, ser Socialdemokratiet ut til å få 48 mandater, ifølge prognosen. SF og Enhedslisten ser ut til å ende med henholdsvis 14 og 13 representanter hver.

Radikale Venstre ligger an til å få 16 mandater, en fordobling fra dagens åtte. På blå side ser det ut til at De Konservative, som inngår i Løkke Rasmussens regjering, også gjør et godt valg og går fra 6 til 12 representanter.

Løkke Rasmussens parti, Venstre, gjør isolert sett et bra valg og går fram med ni representanter til 43 i prognosen til DR. Socialdemokratiet går fram fra 47 til 48 mandater.