Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De rødgrønne dreper skoledebatten

De rødgrønne tildekker uenighet om lærersatsing, sier Erna Solberg.

SATSER PÅ LÆREREN: De rødgrønne snakker mye om å satse på læreren, men prioriterer ikke satsing på læreren, var et av Erna Solbergs budskap da hun oppsummerte det politiske året på Høyres sommeravslutning torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SATSER PÅ LÆREREN: De rødgrønne snakker mye om å satse på læreren, men prioriterer ikke satsing på læreren, var et av Erna Solbergs budskap da hun oppsummerte det politiske året på Høyres sommeravslutning torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De rødgrønne sier at de prioriterer læreren, men de prioriterer det ikke. De har ikke bevilget mer penger til kompetanseheving av lærerne utover kunnskapsløftet som vi innførte, sier Solberg til Dagbladet, og utdyper:

Når de sier at alle er enige om å satse på læreren, dreper de debatt og dekker over uenighet. De bruker fortsatt penger på symbolikk, som frukt og grønt, og fysak-timer og leksehjelp. Det er ikke nok til at det monner i kunnskapssatsning.

Nye, strenge krav  - At regjeringen nå innfører kompetansekrav til fremtidens lærere er en helt nødvendig innrømmelse av at vi må stille krav. Men de går ikke langt nok. Kravene er ikke strenge nok, og omfatter ikke alle lærere. Høyre vil inngå en forpliktende avtale med de berørte partene i arbeidslivet for å sikre at alle lærere, nye som gamle, skal innfri nye, strenge kompetansekrav, på langt kortere tid enn regjeringen legger opp til, sier Solberg.

Har vunnet skoledebatten Høyre-lederen mener Høyre har vunnet skoledebatten, og at Høyres "kunnskapsskole" har vunnet og feid SVs lekeskole av banen.

- Når SV begynner å flørte med heldagsskole hvor mesteparten av det som skal inn ikke er mer kunnskap, men alle andre aktiviteter, så går de tilbake i tid, sier Solberg.

På sin pressekonferanse i formiddag la Solberg fram en liste over tiltak som skal styrke lærernes kompetanse:

• Høyre vil sikre mer enn 4 000 lærere videreutdanning hvert år. Det vil mer enn halvere tiden det tar å gi alle fast ansatte lærere muligheten til å ta etter- og videreutdanning, fra 34 år med regjeringens opplegg, til litt over 15 år, ifølge Høyre.
• Høyre har foreslått å bevilge 500 millioner kroner mer til etter- og videreutdanning av lærere i 2012.

Karrieremuligheter Samtidig vil Høyre gjøre læreryrket mer attraktivt gjennom nye karrieremuligheter:

• Det skal bli mulig å stige i gradene som lærer.
• Det skal bli mulig å bli spesialist med økt prestisje, økt lønn og økt status.
• Høyre vil at de flinkeste lærerne skal være i klasserommet.
• Innføre kompetansekrav for alle lærere, ikke bare ny. Høyre vil utvikle en sertifiseringsordning. Ordningen skal knyttes opp til rett og plikt til relevant etter- og videreutdanning gjennom yrkesløpet.
• Øke karakterkravene på lærerutdanningen til 4 i norsk, matematikk og engelsk.
• Gjøre lærerutdanningen til et femårig masterstudium.

- Hav av forskjell - Summen er et hav av forskjell ikke bare i ambisjonsnivå på vegne av norsk skole, men også i hvilke virkemidler vi har og er villig til å bruke. Norsk skole trenger nye ideer og bedre løsninger. Det har Høyre, og vi klør i fingrene etter å innta Kunnskapsdepartementet og få gitt skolen et nytt stort kunnskapsløft, sier Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media