KRITISK: Venstres Abid Raja og flertallet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er kritisk til hvordan den rødgrønne regjeringen fulgte opp beredskapsarbeidet i Norge i tiden etter 22. juli. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KRITISK: Venstres Abid Raja og flertallet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er kritisk til hvordan den rødgrønne regjeringen fulgte opp beredskapsarbeidet i Norge i tiden etter 22. juli. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

De rødgrønne får borgerlig beredskapsrefs

Den rødgrønne regjeringen fulgte ikke opp arbeidet med beredskap godt nok etter 22. juli 2011, mener flertallet i kontrollkomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi retter kritikk mot Stoltenberg-regjeringens arbeid med beredskap, også etter 22. juli. Vi retter også kritikk mot Grete Faremos manglende oppfølging av beredskapsarbeidet, sier Venstres Abid Raja til NTB.

Han beskriver flertallets konklusjon som sterk kost, siden kritikken først og fremst rettes mot en avgått regjering.

Raja sitter selv i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som først ved midnatt natt til tirsdag avga sin innstilling om den mye omtalte rapporten fra Riksrevisjonen.

I den blir arbeidet med beredskap i Norge sterkt kritisert, blant annet for mangel på samordning av innsatsen. Rapporten førte til en egen høring i Stortingets kontrollkomité for halvannen uke siden. Der måtte både nåværende og tidligere toppolitikere forklare seg.

Ulik oppfatning Kontrollkomiteens kritikk går særlig hardt utover Grete Faremo (Ap), som overtok etter Knut Storberget (Ap) som justisminister i november 2011.

Raja viser til at Faremo og sjefen for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Jon A. Lea, i høringen hadde helt ulik oppfatning av hvordan dialogen hadde vært dem imellom.

- Han sa den hadde vært dårlig og anstrengt, mens hun beskrev den som god og konstruktiv, sier han.

Komiteen fremmer et enstemmig forslag til vedtak, men er likevel sterkt splittet om hvordan Riksrevisjonens rapport skal forstås, mener saksordfører Martin Kolberg (Ap).

- Avviser rapporten I innstillingen bes regjeringen komme med en stortingsmelding neste år som behandler de funnene Riksrevisjonen har gjort, og som behandlingen i Stortinget har avdekket, forklarer Kolberg.

Men kontrollkomiteens leder reagerer på de borgerlige partienes holdning til rapporten.

- Jeg er veldig overrasket og beklager at regjeringspartiene og KrF og Venstre så kategorisk avviser Riksrevisjonens rapport som riktig, sier Kolberg til NTB.

- De konsentrerer seg om å få sagt at det ble gjort lite eller ingenting under vår regjeringstid, mens alt er gått bra i den nåværende regjeringens tid, legger han til.

Raja mener det Kolberg sier er feil. Han viser til at flertallet har lagt Riksrevisjonens rapport til grunn, men også lent seg på andre tilsynsrapporter.

- Må ta ansvaret Også KrFs Hans Fredrik Grøvan i kontrollkomiteen mener bildet ikke er så svart-hvitt som Kolberg vil ha det til.

- Det er de rødgrønne som har hatt ansvaret for det meste av denne perioden. De må selvsagt ta ansvaret for en del av den kritikken som Riksrevisjonen reiser, sier han til NTB.

Grøvan mener det som kom fram i høringen og andre rapporter fra blant annet Helsetilsynet, nyanserer bildet Riksrevisjonen tegner.

- Vi er ikke først og fremst opptatt av å finne syndebukker, men av å rette opp feil Riksrevisjonen har påpekt, sier KrF-politikeren.

Ny vurdering i 2017 Men Kolberg mener de borgerliges partienes holdning viser liten vilje til å lære av feil.

- Vi mener dette er en kontinuerlig prosess, og at det er all grunn til å ta på alvor det Riksrevisjonen sier, understreker han.

Kolberg viser til at justisminister Anders Anundsen (Frp) i høringen selv mente Riksrevisjonens rapport var god på mange områder.

Kontrollkomiteen ber Riksrevisjonen gjøre en ny vurdering av arbeidet med beredskap i 2017.

(NTB)