De rødgrønne foreslår medieforlik mot avisdød

På initiativ fra SV har de tidligere rødgrønne regjeringspartnerne samlet seg om en invitasjon om et medieforlik til alle partiene på Stortinget, to dager før statsbudsjettet legges fram.

VIL VERNE: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil verne norske aviser ved å innføre momsfritak også for nettaviser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
VIL VERNE: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil verne norske aviser ved å innføre momsfritak også for nettaviser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et flertall på Stortinget vil ha nullmoms både på papir og på digitale medier. Både Ap, SV, Sp, KrF og Frp vil ha felles nullmoms. Venstre er åpen for å vurdere det.

I regjeringserklæringen er imidlertid Frp enig med Høyre om det skal innføres en felles lavmoms, og kulturministeren har bebudet et lavmomsforslag i statsbudsjettet som legges fram 8. oktober.

- Mange aviser lever på kanten av stupet, bokstavelig talt. Norge har en tradisjon for brede forlik når noe er særlig viktig. Nå er vi der, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til Aftenposten.

I sin politiske plattform har Solberg-regjeringen lovet å «likestille papiraviser og e-aviser» og etablere en felles lavmoms. I dag er det momsfritak på papir, mens nettaviser har 25 prosent.

- Regjeringens bebudede fellesmoms på 8 prosent kan ta livet av flere aviser, spesielt lokalavisene som har 90 prosent av sine inntekter fra papir. Det er ingen grunn til å innføre skatt på det skrevne ord i 2014, sier Solhjell.

De tre partiene inviterer til forhandlinger der utgangspunktet er nullmoms, også digitalt. Pressestøtten opprettholdes minst på dagens nivå og de minste avisene skal få midlertidig omstillingsstøtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer