Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De rødgrønne har holdt Stortinget som gissel

Den rødgrønne regjeringen har holdt Stortinget som gissel gjennom fire år, mener historiker og professor i statsvitenskap Trond Nordby ved Universitetet i Oslo.

KRITISK: Professor ved instituttet for statsvitenskap Trond Nordby.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
KRITISK: Professor ved instituttet for statsvitenskap Trond Nordby. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den rødgrønne regjeringen har holdt Stortinget som gissel gjennom fire år, mener historiker og professor i statsvitenskap Trond Nordby ved Universitetet i Oslo.

- De rødgrønne partiene på Stortinget har støttet så godt som alt som er kommet fra regjeringen, sier Nordby til Dagsavisen.

Han viser til en gjennomgang av hvor mange av regjeringens lovforslag Stortinget har endret under den rødgrønne flertallsregjeringen sammenlignet med under tidligere regjeringer.

Under Jagland-regjeringen (1996-1997) endret Stortinget 46 prosent av odelstingsproposisjonene fra regjeringen. Under den første Bondevik-regjeringen (1997-2000) ble over 30 prosent av lovforslagene endret. Under de rødgrønne har endringsnivået falt til 10 prosent.

- Disse tallene viser at det stortingsregjereriet som alle ble så fortrolige med på 1990-tallet, ble en saga blott med den rødgrønne flertallsregjeringen, sier Nordby.

Han mener de positive sidene ved dette har vært at det har blitt større stabilitet.

- Men det er omkostninger ved å drive denne gisselpolitikken. Kostnadene ved å sitte i regjering blir ekstra store når du må skrinlegge dine fanesaker. Når Kristin Halvorsen som partileder går inn for boikott av israelske varer, men ikke som finansminister, blir det en form for politisk schizofreni, sier han. (©NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling