Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De rødgrønne har sikret seieren

Klart flertall med 99 prosent av stemmene talt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De rødgrønne, Ap, SV og Sp, har sikret seieren i årets stortingsvalg, med 86 mandater mot opposisjonens 83. Det er klart ut fra Statistisk sentralbyrås (SSBs) prognose etter at 99 prosent av stemmene er talt opp 01.30-tida, melder NTB.

Dermed går det med stor sannsynlighet mot fire nye år med de rødgrønne i regjering, og med Jens Stoltenberg som statsminister.

Det er SSB som samler inn og videreformidler stemmene fra valget.

Flere av valgdagsmålingene, som ble offentliggjort da valglokalene stengte klokka 21, viste en klar tendens til rødgrønt flertall. Og da halvparten av stemmene var talt opp i 23-tida, ble tendensen bekreftet.

Selv om SV tapte oppslutning og Sp ble stående på stedet hvil, klarte regjeringsblokka å dra seieren i land, mye takket være et svært godt valg for Ap.

På borgerlig side gikk Høyre betydelig fram, mens Frp gjorde sitt beste valg noensinne - men det blir etter alt å dømme ingen borgerlig regjeringsløsning, siden Venstre på forhånd har nektet å inngå i regjeringssamarbeid med Frp.

VANT: De rødgrønne partilederne - Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete - kan lene seg tilbake i trygg forvissning om at de har sikret flertall i Stortinget i den neste perioden. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
VANT: De rødgrønne partilederne - Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete - kan lene seg tilbake i trygg forvissning om at de har sikret flertall i Stortinget i den neste perioden. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Venstre gjorde for et katastrofevalg og mister flere representanter, blant andre partileder Lars Sponheim, som har varslet at han akter å gå av etter årets valgfiasko.

Samlet sett kom sentrum dårlig ut av årets valg, med betydelig tilbakegang for KrF, i tillegg til at Sp som nevnt fikk stort sett samme oppslutning som for fire år siden.

Trass i sterk oppslutning på meningsmålingene kom ikke Rødt over sperregrensa og får ingen representanter inn på tinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!