FIRE NYE ÅR? Liv Signe Navarsete (Sp, f.v.), Jens Stoltenberg (Ap) og  Kristin Halvorsen (SV) mottar blomster og publikums hyllest etter NRKs  partilederdebatt i Samfunnssalen fredag kveld.
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
FIRE NYE ÅR? Liv Signe Navarsete (Sp, f.v.), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) mottar blomster og publikums hyllest etter NRKs partilederdebatt i Samfunnssalen fredag kveld. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

De rødgrønne kan få fire nye år

Jens og AP går tilbake, men reddes av SV og SP, hvis valgdagsmålingen slår til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Valget kan likevel bli en kalddusj for statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet, som går tilbake med fem stortingsmandater ifølge den offisielle valgdagsmålingen. Jens' tropper er bare inne med 56 stortingsrepresentanter i målingen.

Små marginer
Valgdagsmålingen er utarbeidet av Synovate for Dagbladet og NRK. Det er små marginer og ingenting er avgjort før alle stemmene er talt opp.

Ifølge målingen sikrer Jens og han rødgrønne venner likevel regjeringsflertall med tilsammen 85 mandater.

På forhånd nederlagsdømte SV ligger an til å sikre seg to nye mandater etter en oppslutning på 9,8 prosent. Det gir dem totalt 17 mandater.

- Å fy søren dette blir en spennende natt. Det er ikke noe mer vi får gjort noe. All valgdagsmålinger har rødgrønt flertall. Det vil være en thriller utover natta. Hvis det blir en røgdrønn flertall, så er det vår moblisering som har reddet dette fra en høyrepolitikk, sier SV-leder Kristin Halvorsen på sin valgvake i Oslo.

- Vi er veldig glade, for vi har hatt mange dårlige målinger denne valgkampen, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell. til TV2.

- Dette er første gang en flertallsregjering blir gjenvalgt i Norge. Nå skal vi ha is i magen. Det å vinne et rødgrønt flertall betyr masse for alle som er her, sier Solhjell.

Senterpartiet kan også notere seg en framgang på 0,3 prosent, dersom valgdagsmålingen slår til. Det betyr at de får ett nytt mandat. Det betyr at de rødgrønne, hvis valgdagsmålingen slår til, sikrer seg to flere mandater enn borgerlig side til sammen.

Venstre taper?
På borgerlig  siden kan Venstre ende opp som valgets store taper. De går ifølge målingen tilbake med 1,4 prosent til 4,5. Det betyr at de kan miste to av ti mandater.

Dagbladet og NRKs måling:

• Arbeiderpartiet: 31,8 prosent

• SV: 9,8 prosent

• Rødt: 2,4 prosent

• Senterpartiet: 6,8 prosent

• KrF: 6,0 prosent

• Venstre: 4,5 prosent

• Høyre: 15,1 prosent

• Frp: 21,6 prosent

• Kystpartiet: 0,1 prosent

• Andre: 1,9 prosent


Kilde: Synovate


Jern-Erna har gjennomført en kjempespurt og kan ta med seg tre nye mandater til stortinget og ende opp med totalt 26 stortingsrepresentanter. i 2005 fikk partiet 14,1 prosent, nå viser valgdagsmålingen 15,1 prosent.

- For Høyre er dette en formidabel seier, sier Jan Tore Sanner. På borgerlig side holder ikke dette til en borgerlig seier. ' På TV2
Frp ligger an til helt beskjeden framgang. Målingen gir dem en framgang på 0,5 prosent, opp til 21,6 og 39 stortingsrepresentanter.

- Valgdagsmålingen bommet på tre fire prosent for fire år siden. Hvis det gjør det i år også, tror jeg dette blir bra, sier Geir Moe fra Frp til TV2.

Artikkelen oppdateres, trykk F5.

<strong>GLAD:</strong> Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GLAD: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

TV2s måling:

Ap: 34,4 prosent
SV: 7,5, prosent
Sp: 5,9, prosent
Rødt: 2 prosent
KrF: 5,5 prosent
V: 4,6 prosent
H: 17,3,
Frp 21,4.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer