- De rødgrønne ønsker høyere skatter

Frp mener SV-forslaget avslører rødgrønn skatteiver.

- RØDGRØNN OPPLØSNING: Frp's Ketil Solvik-Olsen mener SVs finansskattforslag kan tyde på at rødgrønn oppløsning. - Det virker som SV forbereder seg til rollen som opposisjonsparti, sier han til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- RØDGRØNN OPPLØSNING: Frp's Ketil Solvik-Olsen mener SVs finansskattforslag kan tyde på at rødgrønn oppløsning. - Det virker som SV forbereder seg til rollen som opposisjonsparti, sier han til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann karakteriserer finansskattforslaget til SV-leder Audun Lysbakken som
en partimarkering i valgkampen.

- Å ilegge bankene moms ved pengetransaksjoner vil gjøre det fordyrende for kundene, sier Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet.

- Det blir som om du og jeg som låntakere skulle betale moms ved bankinnskudd eller lån fra banken. Det viser urimeligheten, legger han til.

- Ekstravaganse Solvik-Olsen mener SVs medisin er helt feil hvis hensikten er å redusere bankenes overskudd og utbytte.

- Jeg er enig i kritikken om at noen banker har vært for flinke til å dytte risiko over på storsamfunnet mens de beholder gevinstene selv. Det kom klart til syne under finanskrisa, spesielt i USA og noen europeiske land. Debatten om hva som bør gjøres for å dempe denne «ekstravagansen» er viktig å ta. Men å innføre moms på banktransaksjoner er ikke veien å gå. Det er en kostnad som pålegges kundene ved transaksjoner, og vil trolig ikke redusere utbytter og overskudd i banknæringen, Solvik-Olsen.

- Mindre treffsikkert Han advarer samtidig mot å svekke likviditeten til bankene.

- En av hovedutfordringene under finanskrisa var at bankene ikke turte å låne av hverandre. Likviditeten tørket helt opp. En avgift på  transaksjoner vil ha en slik effekt, spesielt når man snakker om en mulig momssats på ti prosent. Dermed kan man risikere svært  uønskede konsekvenser i banknæringen av en slik SV-politikk, sier Solvik-Olsen.

- Dersom man mener banknæringen har for høye overskudd, så må man skattlegge overskuddene, ikke svekke finansnæringas rolle i økonomien, sier Frp-økonomen.

- Klart brudd Frp spør seg nå om den rødgrønne regjeringen er på vei mot oppløsning.

- Det mest oppsiktsvekkende med SVs skatteforslag er at det helt klart bryter med løftet om uendret skattenivå. Det løftet framhever de rødgrønne stadig som en svært viktig avklaring i konstellasjonen. SV viser nå at dette er i spill, og det virker som de forbereder seg til rollen som opposisjonsparti, sier han.

- Men for oss er det en nyttig avklaring av at rødgrønne partier egentlig ønsker økt skattenivå. Jeg må si jeg har liten tro på at  Arbeiderpartiet støtter denne politikken, og forventer vel egentlig at Ap raskt avlyser SVs ønsker, legger han til