De rødgrønne statsrådene gikk under jorda

I dag må regjeringsmedlemmene slåss med nebb og klør for sine hjertesaker.

GIKK UNDER JORDA: Sps parlamentariske leder, Trygve Magnus Vedum, og Sps finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen, gikk i motsetning til de fleste statsrådene inn hovedinngangen til Statsministerens kontor for dagens budsjettkonferanse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GIKK UNDER JORDA: Sps parlamentariske leder, Trygve Magnus Vedum, og Sps finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen, gikk i motsetning til de fleste statsrådene inn hovedinngangen til Statsministerens kontor for dagens budsjettkonferanse. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| For finansminister Sigbjørn Johnsen har varslet at det skal kuttes i oljepengebruken i neste års budsjett. I dag samles regjeringens medlemmer, de rødgrønne finanspolitikerne og de parlamentariske lederne hos statsminister Jens Stoltenberg.

Som vanlig er det mye hemmelighetskremmeri rundt statstbudsjettet, og få som vet noe vil bidra til lekkasjer om hva som ligger av nye grep. Men nesten ingen av statsrådene var å se nede i inngangspartiet.

Gått under jorda
Da Dagbladet i morges var på plass i høyblokkas første etasje hadde tydeligvis brorpartene av statsrådene sneket seg inn en annen vei. Fra de aller fleste departementsbygningene i Regjeringskvartalet finnes det tunneler under jorda.

Men Dagbladets utsendte kunne telle bare fem statsråder, tre parlamentariske ledere, en statssekretær fra Statsministerens kontor og tre finanspolitiske talspersoner fra Stortinget på vei inn hovedinngangen.

Alle de andre statsrådene hadde rett og slett gått under jorda.

Mer til forskning
- I dag blir det nok en stor runde hvor statsrådene skal snakke om sine budsjetet. For Ap er lav ledighet og en god eldreomsorg det viktigste nå, sa Aps parlamentariske leder, Helga Pedersen, på vei inn.

SVs statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland; la ikke skjul på hva hun ville ha av finansministeren.

- Skal du ha mer til forskning nå?

SISTE MANN: Om Erik Solheim hadde gjort leksa si vites ikke, men sist kom han. Mer enn ti minutter forseint til statsministeren Jens Stoltenbergs budsjettkonferanse i dag tidlig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SISTE MANN: Om Erik Solheim hadde gjort leksa si vites ikke, men sist kom han. Mer enn ti minutter forseint til statsministeren Jens Stoltenbergs budsjettkonferanse i dag tidlig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper det! sa hun og smilte på vei til heisen.

Mens arbeidsministeren var mest opptatt av «at jeg må prøve å bli litt bedre kjent. Det er jo mange måte å gjøre det på», var det SVs miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som ble sistemann. Mer enn ti minutter forseint til det ovale bord hos statsminister Jens Stoltenberg.

Siste slaget om kronene
Det er nå det siste slaget om de rødgrønne kronene på neste års statsbudsjett skal stå.

Dagbladet er kjent med at SV vil går hardt inn for at de private barnehagene skal få mer å rutte med allerede neste år og flere tusen nye studieplasser. Senterpartiet vil gjerne gi små- og mellomstore bedrifter mer i skattelette og forhindre at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa for en ny trøblete vinter med kaos i togtrafikken.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har for lengst varslet at regjeringa skal stramme inn livreima, og bruke langt mindre penger enn hva forrige budsjett la opp til. Det betyr at flere av de rødgrønne statsrådene må tåle upopulære kutt. Som en kilde sier til Dagbladet:

- Det får nå heller være med upopulære kutt, så lenge budsjettet har en tydelig politisk profil.

Strammer inn
Dermed kan budsjettkonferansen bli en politisk blodig affære for de rødgrønne statsrådene som i dag sitter samlet på Statsministerens kontor. Hver enkelt av statsrådene kommer til å kjempe med nebb og klør for at deres departement kommer best mulig ut av det når finansministeren må kutte i rødgrønne prioriteringer en rekke steder.

For statsrådene som vil holde det de har lovet på hvert sitt område og på sitt partis vegne, gjelder det å overbevise finansministeren om hvorfor akkurat de skal få mer i et budsjett hvor finansministeren har tenkt å snøre igjen pengesekken.

Arbeid og helse
Aps statsråder med statsminister Jens Stoltenberg i spissen vil legge vekt på følgende: Forhindre økt arbeidsledighet, sørge for nok hender i eldreomsorgen og gi helseministeren de pengene som må til for bøte på de lange sykehuskøene. I tillegg skal helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gjennomføre den nye samhandlingsreformen. I Ap vil også mange ha mer penger til skole og vei.

HOVEDINNGANGEN: Forsvarsminister Grete Faremo var en av de få statsrådene som kom inn hovedinngangen til dagens budsjettkonferanse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HOVEDINNGANGEN: Forsvarsminister Grete Faremo var en av de få statsrådene som kom inn hovedinngangen til dagens budsjettkonferanse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Senterpartiets statsråder vil ha følgende prioriteringsliste: Mer penger til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa kan trappe opp arbeidet med å bygge vei og utbedre jernbanen. I tillegg må kommunalminsiter Liv Signe Navarsete sørge for at kommunene for et løft til skole og barnehager.

SVs statsråder vil prioritere disse sakene: Først og fremst vil SV-leder og kunnskapsminsiter Kristin Halvorsen legge partiets tyngde inn på å få et stort nok løft til skole, særlig for å gjøre noe med frafallet i videregående skole. Også SV vil har mer penger til Kleppas budsjett, men aller helst til jernbane og kollektivtrafikk. I tillegg vil barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken trolig jobbe hardt for at barnevernet får mer penger å rutte med.

FRA STORTINGET: Statssekretær ved Statsministerens kontor og SVs finanspolitiske talsperson, Inga Marte Thorkildsen kom sammen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FRA STORTINGET: Statssekretær ved Statsministerens kontor og SVs finanspolitiske talsperson, Inga Marte Thorkildsen kom sammen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer