De rødgrønne tapte voteringen om statsbudsjettet

Det kan bety undergangen for Stefan Löfvens regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 16 stemmer Riksdagen over den rødgrønne svenske regjeringens statsbudsjett. Etter alt å dømme blir budsjettet nedstemt, og Stevan Löfven må gå i tenkeboksen.

Noen minutter over 16 er resultatet klart: De rødgrønnes budsjett er nedstemt - en helt unik hendelse i nyere svensk historie.

Sverigedemokraterna stemte altså som de i går varslet - de støtter den borgerlige Alliansens alternative budsjett framfor regjeringens.

Uklart utfall Hva som skjer nå, er uklart. Löfven har selv skissert tre utfall: 1. at han går av, 2. at han prøver å få flertall for budsjettet ved en seinere anledning, og 3. at det utlyses nyvalg. Statsministeren har innkalt til hastemøte klokka 16.45 for å stake ut kursen i kjølvannet av den for ham nedslående avstemningen.

Valgforsker Henrik Ekengren Oscarsson sier til Aftonbladet at mye tyder på at det neste som skjer, er at Riksdagens talman (president) Urban Ahlin spør partilederne i Alliansen - Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet og Centerpartiet - om de vil danne regjering. Han nærmest avviser at det går mot nyvalg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer