Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De rødgrønne tapte voteringen om statsbudsjettet

Det kan bety undergangen for Stefan Löfvens regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 16 stemmer Riksdagen over den rødgrønne svenske regjeringens statsbudsjett. Etter alt å dømme blir budsjettet nedstemt, og Stevan Löfven må gå i tenkeboksen.

Noen minutter over 16 er resultatet klart: De rødgrønnes budsjett er nedstemt - en helt unik hendelse i nyere svensk historie.

Sverigedemokraterna stemte altså som de i går varslet - de støtter den borgerlige Alliansens alternative budsjett framfor regjeringens.

Uklart utfall Hva som skjer nå, er uklart. Löfven har selv skissert tre utfall: 1. at han går av, 2. at han prøver å få flertall for budsjettet ved en seinere anledning, og 3. at det utlyses nyvalg. Statsministeren har innkalt til hastemøte klokka 16.45 for å stake ut kursen i kjølvannet av den for ham nedslående avstemningen.

Valgforsker Henrik Ekengren Oscarsson sier til Aftonbladet at mye tyder på at det neste som skjer, er at Riksdagens talman (president) Urban Ahlin spør partilederne i Alliansen - Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet og Centerpartiet - om de vil danne regjering. Han nærmest avviser at det går mot nyvalg.

PÅ VEI UT?: Statsminister Stefan Löfven er nærmest sikret nederlag i avstemningen.  Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB Scanpix
PÅ VEI UT?: Statsminister Stefan Löfven er nærmest sikret nederlag i avstemningen. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det ville vært et stort nederlag for svensk politisk lederskap, det er virkelig en siste, siste utvei, sier han til avisa.

Batra ved roret? Ifølge svensk presse er Alliansen allerede klare for et comeback ved makten, bare knappe tre måneder etter valgnederlaget 14. september. De vil da befinne seg i samme situasjon, i en mindretallsregjering.

Hvem som blir de borgerliges statsminister, er imidlertid uklart. Fredrik Reinfeldt, som gikk av som statsminister etter valget, er avtroppende som leder av Moderaterna. Derfor tror valgforsker Oscarsson at den vordende lederen, Anna Kinberg Batra, er den selvsagte kandidaten.

Batra har selv verken svar bekreftende eller avkreftende på hvorvidt hun er de borgerliges statsministerkandidat.

Den spesielle situasjonen skyldes den like spesielle parlamentariske sammensetningen, med innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna på vippen. Allerede umiddelbart etter valget i september erklærte de at de ikke ville støtte noen politikk som går inn for økt innvandring til Sverige.

PÅ VEI INN?: Moderaternas påtroppende leder Anna Kinberg Batra (t.v.) er etter manges oppfatning Sveriges nye statsminister, skulle Löfven trekke seg. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
PÅ VEI INN?: Moderaternas påtroppende leder Anna Kinberg Batra (t.v.) er etter manges oppfatning Sveriges nye statsminister, skulle Löfven trekke seg. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix Vis mer

Löfven håpet i det lengste at Sverigedemokraterna ville avstå fra å stemme i dag - men i går ble det håpet knust.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling