DE GAMLE HAR DET GODT: I den italienske kystbyen Acciaroli blir innbyggerne så gamle at forskerne nå vil finne ut hva hemmeligheten er. Og de lever det gode liv. Fra venstre: Michelina Valsallo (97), Giuseppe Valsallo (94), Amina Valsallo (93) og  Antonio Valsallo (100). Antonio og Amina er gift. Michelina er Antonio's søster, mens Giuseppe er fetteren. Foto: Tom Jackson / The Times
DE GAMLE HAR DET GODT: I den italienske kystbyen Acciaroli blir innbyggerne så gamle at forskerne nå vil finne ut hva hemmeligheten er. Og de lever det gode liv. Fra venstre: Michelina Valsallo (97), Giuseppe Valsallo (94), Amina Valsallo (93) og Antonio Valsallo (100). Antonio og Amina er gift. Michelina er Antonio's søster, mens Giuseppe er fetteren. Foto: Tom Jackson / The TimesVis mer

De røyker, drikker og elsker - og lever uvanlig lenge. Nå er forskerne på sporet av hemmeligheten

Vin, sex, espresso... og grønnsaker. Ifølge nitti- og hundreåringene i en liten italiensk kystlandsby er det hemmeligheten til et langt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vi hadde snakket om den foryngende kraften i ansjoser og olivenolje. Det falt meg ikke inn å spørre om sex. Giuseppe Valsallo, som den gamle sjarmøren han er, hevder at «som min onkel Domenico alltid sa, 'Så lenge en mann kan bære en sekk med korn på sine skuldre, så kan han ennå ha sex.'»

Han blunker med det ene øyet under den kledelige luen sin og ser ut som en skøyeraktig gammel skilpadde. Valsallo gjør det helt klart at han fremdeles kan bære den sekken.

Valsallo er 94. Noe som ville gjøre ham til den eldste rundbrenneren i de fleste byer, men neppe denne. De lever livet annerledes i Acciaroli - langsommere, det er i hvert fall sikkert. Tempoet i denne knøttlille fiskelandsbyen tre timer med bil sør for Napoli går herlig sakte, nesten geologisk sakte. Båter vugger i havnen. Innbyggere fordriver tiden i plaststoler på barer i sjøkanten med utsikt utover den glitrende blå vannoverflaten.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn