De russiske grense­vaktene vokter grensa til Norge. I påska hadde de øvelse på Nordpolen

Sto på ski med automatvåpen og kitet.

PÅ «PÅSKEFERIE»: De russiske grense­vaktene vokter grensa til Norge. I påska hadde de øvelse på Nordpolen. Video: Fra den murmanske TV-kanalen TV-21 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russiske grensevakter fra Murmansk-regionen på Kolahalvøya har i påsken gjennomført ulike øvelser på Nordpolen. Det melder The Independent Barents Observer.

Grensevaktene som er stasjonert i denne regionen i Russland, bruker å vokte de russiske grenseovergangene til Norge og Finland. I Russland organiseres grensevaktene under FSB - den russiske sikkerhetstjenesten.

Poserer med automatvåpen

I et heller skrytete videoinnslag sendt på den Murmansk-baserte TV-kanalen TV 21 ser man grensevaktene øve seg på å stå på ski for egen maskin, med hund og med kite. I noen av videobildene har FSB-grensevaktene også automatvåpen.

På et tidspunkt i videoinnslaget poserer grensevaktene ved en skiltpåle på Nordpolen med automatvåpen og fullt utstyrt med vinterkamuflasje.

Det russiske TV-innslaget ble laget tidligere i denne uka, da grensevaktene nettopp hadde gjort seg ferdig med øvelsen. TV-teamet møtte grensevaktene på flyplassen i Murmansk, ifølge The Independent Barents Observer.

Nettavisa skriver at grensevaktene reiste til Nordpolen fra Murmansk, via den russiske øygruppa Frans Josefs land, før de nådde Camp Barneo ved 89 grader nord.

På Frans Josefs land lærte grensevaktene ifølge The Independent Barents Observerer å kjøre hundeslede.

Samarbeider om Arktis

Arktis er et av områdene hvor Norge og Russland faktisk samarbeider til tross det kjølige samarbeidsklimaet etter Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina. Samarbeidet er imidlertid mer regionalt i Barents-området.

Isfronten kan imidlertid se ut til å tine noe. I slutten av mars reiste Norges utenriksminister Børge Brende til Russland for første gang siden Krim-annekteringen i 2014. Det var nettopp under en Arktis-konferanse i Arkhangelsk nord i Russland.

Der møtte Brende Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Sterk russisk tilstedeværelse

- Russerne anser Arktis som deres eget Mekka, har Christopher Rossi tidligere sagt til Dagbladet.

Rossi er utdannet jurist og har en doktorgrad i internasjale relasjoner. I 1997 og 1998, under USAs president Bill Clinton, var han direktør for spørsmål om demokrati, menneskerettigheter og humanitært arbeid ved Det hvite hus' Nasjonale sikkerhetsråd.

Russland har betydelige interesser i Arktis, og besitter det den tidligere Clinton-rådgiveren karakteriserer som «de facto kontroll» over Arktis.

- De har 17 arktiske byer som strekker seg fra Russland og til Nordpolen. Den russiske skyggen dekker 70 prosent av Arktis, og de har i praksis militarisert nordområdene, la han til.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer