BEVITNET: Brigadesjef Geir Preus viser hvor en av hans ansatte så Anders Behring Breivik gjennom vinduet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BEVITNET: Brigadesjef Geir Preus viser hvor en av hans ansatte så Anders Behring Breivik gjennom vinduet. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

De så Breiviks desperate flukt fra regjeringskvartalet

Flere personer fattet mistanke til hvorfor en mann med våpen og politiuniform beveget seg i Norges maktsentrum

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildene av Breiviks flukt fra Regjeringskvartalet, som er publisert av ABC Nyheter, viser at minst ti personer så Anders Behring Breivik fra han gikk ut av bombebilen til han gikk inn i fluktbilen ved Hammersborg torg fredag 22. juli.

Blant dem som observerte Breivik var en tjenestemann ved Oslo Brann- og redningsetat, får Dagbladet opplyst. Dette bekrefter informasjonsleder ved Oslo Brannvesen, Ida Løfsgaard Kojedahl.

- Jeg kan bekrefte at en hos oss så Breivik på gata, sier Løfsgaard Kojedahl.

Reagerte Brigadesjef Geir Preus viste i går kveld Dagbladet vinduene der brannmannen observerte Breivik, gående iført sin hjemmelagde politiuniform — med våpen i hånd.

I pauserommet på Oslo Hovedbrannstasjon bevitnet brannmannen, som etter hva Dagbladet får opplyst ble avhørt allerede seint 22. juli, Breiviks vei mot fluktbilen.

Brannmannen skal ha observert Breivik få sekunder etter klokka 15.18. Kort tid før brannmannen så Breivik, ble terroristen observert
av en kvinne med barn.

Dagbladet vet at kvinnen reagerte på den tilsynelatende bevæpnede politimannen, og at hun raskt fattet mistanke og lurte på hva som
var galt.

Mistenksom Men også en rekke andre personer så den bevæpnede politimannen i regjeringskvartalet mellom klokka 15.13 og klokka 15.19 fredag 22. juli. Flere fattet også mistanke til den bevæpnede politimannen med visir.

Andreas Olsen passerte Breivik i Grubbegata, og så ham gå inn i fluktbilen, en Fiat Dublo på Hammersborg torg. Denne bilen kjørte Breivik til Utøya.

- Han hadde på seg hjelm, visir, hadde politimerke og pistol. Han hadde ei plate foran ansiktet og vi hadde ikke øyekontakt, sier Andreas Olsen til Dagbladet, som på det nærmeste var bare to—tre meter unna gjerningsmannen.

Olsen syntes politimannens oppførsel var så merkelig at han noterte nummeret på bilen. Han stusset over at politimannen opererte
alene, at han hadde pistol og at han ikke hadde vanlig politiuniform på seg, men noe som liknet en beredskapsuniform. Han forteller at Breivik gikk opp mot bilen sin, som sto parkert ved Hammersborg torg.

- Han opphevet alarmen på en bil og kjørte unna. Jeg ble ikke virkelig mistenksom før jeg så han i bilen i motsatt kjøreretning, sier Olsen.

Ringte politiet Klokka 15.40, rundt 15 minutter etter at det smalt, ringte Olsen politiet og opplyste om politimannen som hadde kjørt av gårde i en Fiat
Dublo. Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya klokka 18.27.

Politiet hadde Breiviks navn i god tid før han ble pågrepet. Da politiets beredskapsgruppe kjørte ut mot Utøya, visste de allerede hvem som hadde leid to av bilene som var involvert. Ifølge Dagbladets opplysninger, visste politiet hvem som eide bombebilen, og fluktbilen, et sted mellom klokka 17 og 18.

FANGET PÅ VIDEO: 10 kameraer fanget opp Anders Behring Breivik da han kjørte opp til regjeringskvartalet og parkerte bombebilen. Han tittet seg flere ganger over skuldra på vei bort. Breivik gikk i hjemmelaget politiuniform, og hadde en pistol i hånda. Foto: Fra ABC Nyheter
FANGET PÅ VIDEO: 10 kameraer fanget opp Anders Behring Breivik da han kjørte opp til regjeringskvartalet og parkerte bombebilen. Han tittet seg flere ganger over skuldra på vei bort. Breivik gikk i hjemmelaget politiuniform, og hadde en pistol i hånda. Foto: Fra ABC Nyheter Vis mer

Country Manager Anders Tveit i Avis bekrefter at selskapet oppga Breiviks navn til politiet.

- Avis var i dialog med politiet en rekke ganger fredag ettermiddag og kveld. To av våre biler var involvert i denne saken. Vi ga raskt tilbakemelding til politiet og snakket med de flere ganger i løpet av kvelden, sier Tveit til Dagbladet.

Ingen kommentar En stund etter at bomba gikk av 15.25.22, gikk politiet og vaktmannskaper gjennom overvåkingsbildene i Regjeringskvartalet. De viste registreringsnummeret på bombebilen.

Eieren, et finansieringsselskap, ble kontaktet. De ringte deretter til Avis som leide ut bilen.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, ønsker ikke å kommentere bildene som ABC nyheter har publisert.

- Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt disse bildene, annet enn at jeg synes det er veldig uheldig at det er lekket ut til pressen. Dette er viktig bevismateriale som har lekket ut, sier Lippestad.

Heller ikke Oslo-politiet ønsker å kommentere detaljer rundt bildene.

FÅ METER UNNA: Breivik passerte flere personer etter å ha satt fra seg bombebilen. Foto: Fra ABC Nyheter
FÅ METER UNNA: Breivik passerte flere personer etter å ha satt fra seg bombebilen. Foto: Fra ABC Nyheter Vis mer