- De sa de skulle hjelpe meg

Jasmin ba Knut Storberget og Heikki Holmås om hjelp for å bli i Norge. - Ingen kommentar, svarer begge i dag.

BLIR KASTET UT: Jasmin Tunc har engasjert seg sterkt i familiens sak, men blir ikke hørt av politikerne.  Foto: Tine Poppe
BLIR KASTET UT: Jasmin Tunc har engasjert seg sterkt i familiens sak, men blir ikke hørt av politikerne. Foto: Tine PoppeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med mor Camila Tumenci og fire søsken har Jasmin Tunc bodd i Norge i 11 år. På mandag skrev Dagbladet at familien nå risikerer å bli kastet ut av landet før saken deres skal opp for retten.

- De sa de skulle hjelpe meg. Jeg vet ikke hva de har gjort. Det er åpenbart ikke noe som har hjulpet, sier hun til Dagbladet.

Spurte Holmås og Storberget om hjelp Jasmin har flere ganger prøvd å overtale politikerne. Hun tok saken i egne hender og møtte både justisminister Knut Storberget og nåværende utviklingsminister Heikki Holmås i 2011.

Da Dagbladet ringte Holmås ville han ikke uttale seg om saken på vegne av SV. Hans pressekontakt meddelte at han møtte mange asylsøkere på den tiden og at det er noen andres ansvar nå. Heller ikke Knut Storberget kan erindre samtalen med Jasmin.

- Jeg utelukker ikke at jeg har møtt henne, men detaljene husker jeg ikke. Hvis jeg var i justisdepartementet den gangen jeg snakket med Jasmin så kan ikke jeg som politiker gi løfter i enkeltsaker, sier Storberget.

- Nektet å samarbeide
I fjor ble stortingsmeldingen "Barn på flukt" lagt frem av regjeringen etter press fra SV. Meldingen skulle myke opp asylpolitikken der barnas beste og barnas tilknyttning til landet skulle veie tyngst.

Ifølge UNE har moren til Jasmin bevisst nektet å samarbeidet i å avklare sin identitet og dermed forhindre retur til hjemlandet. De mener intensjonen har vært å oppnå tillatelse basert på Jasmin og resten av søskenflokken sin tilknyttning. Det veier tyngre enn barnas beste mener UNE.

- Har stortingsmeldingen "Barn på flukt" noen innflytelse når den ikke veier tyngst til fordel for fem barn som har bodd i Norge i 11 år?

- Jeg mener at stortingsmeldingen har tyngde, men det betyr ikke at alle får ja. Justisdepartementet går ikke inn i enkeltsaker det er det UNE og UDI som gjør, sier Storberget.

- Hva synes du om at innvandringsregulerende hensyn trumfer Jasmin og hennes fire søsken sin tilknytning til Norge?

- Man må se på totalbildet, jeg vil ikke kommentere denne type sak, sier Storberget til Dagbladet.

Ifølge UNEs praksis skal barnas beste og tilknytting til landet veie tyngst hvis barnet har bodd i Norge i fire år og gått minst et år på norsk skole. Alle barna til Camila Tumenci har vært her i elleve år og flere av dem har lengre skolegang.

14. august skal familiens sak om å utsette en mulig utkastelse opp for tingretten.

Brudd på barns rettigheter - Med Arbeiderpartiet i spissen fører regjeringen en inhuman og lite barnevennlig asylpolitikk, sier Redd Barna Ungdom på sitt landsmøte.

De mener regjeringen bryter barns rettigheter artikkel 3 - Barnas Beste, ved at fokuset først og fremst dreier seg om innvandringsregulerende hensyn.

- Når man tviler om man skal legge vekt på barnas beste eller innvandringsregulerende hensyn er man nødt til å følge lovverket som sier at barnas beste skal tillegges avgjørende vekt, uttaler PRESS- Redd Barna.